(VIDEO) U povodu Konferencije veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske, koja se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić organizirali su primanje za sudionike Konferencije u Banskim dvorima.

Na primanju su sudjelovali ministri u Vladi, kao i predstavnici Hrvatskog sabora i diplomatskog zbora.

Vrijednosti moderne Hrvatske

Pozdravivši sve nazočne, predsjednik Plenković zahvalio je svima koji su organizacijom i sudjelovanjem u radu konferencije pridonijeli njenoj sadržajnosti i kvalitetnoj pripremi te dodao kako se danas otvoreno razgovaralo o brojnim temama i analiziralo međunarodne odnose i promjene u njima.

- Ono što očekujem od vas je da angažirano zastupate državnu politiku, da promovirate vrijednosti iza kojih moderna Hrvatska stoji, a to su vrijednosti slobode, demokracije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, izgradnja tolerantnog, uključivog i europski orijentiranog društva - rekao je Plenković obraćajući se hrvatskim diplomatkinjama i diplomatima.

Strana ulaganja

Naglasio je da Hrvatska želi biti zemlja privlačna za strana ulaganja, zemlja koja radi kontinuirano na fiskalnoj konsolidaciji, na provođenju strukturnih reformi, koja poštuje svoje međunarodne obveze, želi dobrosusjedske odnose i na miroljubiv način rješava otvorena pitanja.

- To su temeljna načela kojima se vodi hrvatska vanjska politika, kojima nastojimo ojačati europski projekt. Dio smo onih vlada koje vjeruju da u ovako mijenjajućim globalnim okolnostima moramo dati podršku jačanju Europe i njene uloge u globalnom svijetu. Od hrvatskih diplomata očekujem da pomognu dovesti naše kompanije u svoje zemlje primateljice, da radite na hrvatskom izvozu i konkurentnosti, ali i da otvarate vrata stranim investitorima u Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-veleposlanicima-vasa-je-zadaca-promicati-vrijednosti-kojima-pripadamo-i

Kvalitetniji rad diplomacije

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je Vlada ispunila prošlogodišnje obećanje o povećanju proračuna Ministarstva vanjskih i europskih poslova za 19 posto u odnosu na 2017. godinu, što je omogućilo kvalitetniji i učinkovitiji rad hrvatske diplomacije.

- To je ulog državnoga vrha i Vlade koja je senzibilizirana za međunarodne aktivnosti i za vanjsku politiku i vjerujem da ćemo s kvalitetnom pripremom, a i aktualnim radom kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe i Srednjoeuropske inicijative te, po prvi puta u našoj povijesti, Vijeća Europske unije, dodatno osnažiti našu međunarodnu profilaciju kao ozbiljnog i pouzdanog partnera, čvrsto usidrenog u europske i transatlantske vrijednosti.

Suradnja diplomata i državnog vrha

Zahvalivši predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori koju svojom nazočnošću i sudjelovanjem u radu konferencije pružaju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je važnost razmjene informacija između diplomata i najvišeg državnog vrha.

- Ovo je prilika razgovarati o tome što smo napravili u protekloj godini i što slijedi u godini koja je pred nama. Diplomacija u ovom novom vremenu, u 21. stoljeću, podložna je novim tehnologijama koje su dovele do drugačijeg načina funkcioniranja, dovele su do toga da moramo biti brži, aktivniji i otvoreniji. Danas je informacija važna u realnom vremenu, važna je direktna komunikacija s onima koji formiraju politike države, unutarnje i vanjske, i zato su ovakvi susreti iznimno bitni - naglasila je potpredsjednica Vlade izrazivši nadu da će se i u godinama koje slijede ova dobra tradicija nastaviti.

Osim glavnih smjernica vanjske i europske politike o kojima su sudionike konferencije informirali hrvatska predsjednica i predsjednik hrvatske Vlade, tijekom dana raspravljalo se o stabilnosti, sigurnosti, geopolitičkim izazovima, javnoj i gospodarskoj diplomaciji te o predstojećem predsjedanju Hrvatske Europskom unijom.