Dvodnevni radni posjet Francuskoj Republici i prvi bilateralni sastanak s Emmanuelom Macronom, povratak u Zagreb radi današnje sjednice Vlade RH i opet u inozemstvo, u nove vanjskopolitičke misije. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravit će tri dana u Bruxellesu, od 17. do 19. listopada, s vrlo sadržajnim programom.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/macron-prihvatio-poziv-da-posjeti-hrvatsku-ocekujemo-ulazak-u-schengen-i-prije-naseg

Danas poslije podne, sudjelovat će na sastanku na vrhu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije Starog kontinenta - koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, i na radnom sastanku Europskog vijeća o Članku 50.

Migracije & unutarnja sigurnost

U četvrtak, 18. listopada, sudjelovat će na sastanku Europskog vijeća i radnom sastanku šefova država i vlada država europodručja.

Glavne teme sastanka Europskog vijeća bit će migracije i unutarnja sigurnost, a na sastanku šefova država i vlada država europodručja raspravljat će se o trenutačnom stanju pregovora o produbljenju ekonomske i monetarne unije (EMU).

Čelnici 51 europske i azijske zemlje

U petak, 19. listopada - uoči svog posjeta Narodnoj Republici Kini početkom studenog - predsjednik Plenković sudjelovat će pak na sastanku šefova država i vlada Azija-Europa (ASEM), koji će okupiti čelnike 51 europske i azijske zemlje, predstavnike Europske unije i glavnog tajnika Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN).

Rasprave će biti usmjerene na temu Europa i Azija: globalni partneri u globalnim izazovima. Sudionici će nastojati ojačati dijalog i suradnju između dvaju kontinenata u čitavom nizu područja: trgovina i ulaganje, povezivost, održivi razvoj i klima te sigurnosni izazovi poput terorizma, neširenja oružja, kibersigurnosti i nezakonitih migracija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pripremni-sastanci-uoci-plenkoviceva-posjeta-narodnoj-republici-kini-pocetkom

Naravno, na brojnim će sastancima, kao što je to učinio i s francuskim predsjednikom, Plenković otvarati temu (ne)ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Srijeda, 17. listopada

16:00     Sastanak na vrhu Europske pučke stranke (Hotel Stanhope, Rue du Commerce 10)

19:00     Radni sastanak Europskog vijeća (Zgrada Europa, Rue de la Loi 165, Ulaz Europa VIP)

Četvrtak, 18. listopada

09:15     Dolazak pred zgradu Europskog vijeća (Zgrada Europa, Ulaz Europa VIP)

Mogućnost izjave za medije

09:30     Razmjena mišljenja predsjednika država ili vlada s predsjednikom Europskog                      parlamenta Antonijem Tajanijem

10:00     Sastanak Europskog vijeća

13:00     Radni sastanak šefova država i vlada europodručja

16:15     Sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom

19:25     Svečanost otvaranja sastanka šefova država i vlada „Azija-Europa“

Petak, 19. listopada

09:10     Dolazak pred zgradu Europskoga vijeća (Zgrada Europa, Rue de la Loi 165, Ulaz Europa VIP)

Mogućnost izjave za medije

09:15     Prva plenarna sjednica Azija-Europa na temu „Gradimo budućnost zajedno: Promocija uključivog rasta i održivog povezivanja“

10:45     Druga plenarna sjednica Azija-Europa na temu „Jačanje multilateralnog sustava: Unaprjeđenje ASEM partnerstva na globalnim pitanjima“

12:20     Zajednička fotografija

12:30     Radni sastanak na temu „Međunarodna i regionalna pitanja“

15:05     Svečanost zatvaranja sastanka šefova država i vlada "Azija – Europa"

15:20     Mogućnost izjave za medije