Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković domaćin je sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji se održava u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. prosinca, u Zagrebu.

Vrhunac naših diplomatskih napora

U povodu summita SEI-a, u ponedjeljak navečer će Predsjednik Plenković bit domaćin svečane večere za sudionike sastanka u Hotelu Esplanade, a tijekom dva dana održat će niz bilateralnih susreta u Banskim dvorima.

U utorak će u Hotelu Westin sudjelovati na Poslovnom forumu SEI-a pod nazivom "Inovacijama do konkurentnosti" (u organizaciji Hrvatske gospodarske komore), a potom će na istom mjestu predsjedati sastankom na vrhu Srednjoeuropske inicijative na temu "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka".

https://vlada.gov.hr/vijesti/pejcinovic-buric-summit-srednjoeuropske-inicijative-u-zagrebu-vrhunac-je-nasih-diplomatskih-napora-ove-godine/24860

Potpora europskoj perspektivi

Hrvatska drugi put, poslije 1998. godine, predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom - od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine. Jedan od glavnih ciljeva predsjedanja bilo je jačanje temeljnog usmjerenja Srednjoeuropske inicijative - pružanje potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice Europske unije.

Nadalje, prioriteti hrvatskog predsjedanja bili su usmjereni na prijenos znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarsku i kulturnu suradnju, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-a s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

18 država članica

SEI je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovana je 1989. u Budimpešti, a u njenom je članstvu 18 država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Osim Plenkovića, na summitu će sudjelovati još 6-ero premijera: Vasilica-Viorica Dancila (Rumunjska), Viktor Orban (Mađarska), Boyko Borissov (Bugarska), Zoran Zaev (Makedonija), Peter Pellegrini (Slovačka) i Edi Rama (Albanija).

Eurointegracijski put

Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovome eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata.

Više informacija o hrvatskom predsjedanju: https://vlada.gov.hr/predsjedanje-republike-hrvatske-srenjoeuropskom-inicijativom/24825

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Ponedjeljak, 3. prosinca

11:15     Službeni posjet predsjednice Vlade Rumunjske Vasilice-Viorice Dancile

12:40     Službeni posjet potpredsjednice Vlade Ukrajine Ivanne Klympush-Tsintsadze

13:25     Službeni posjet predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana

16:20     Službeni posjet predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva

17:40     Sastanak s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem

18:55     Službeni doček šefova delegacija u Esplanade Hotelu

                Foto prigoda dočeka

Zajednička fotografija

Utorak, 4. prosinca

07:50     Službeni posjet predsjednika Vlade Bugarske Boyka Borissova

09:00     Poslovni forum SEI-a (Hotel Westin, 17. kat)

10:00     Sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative (Hotel Westin, Kristalna dvorana)

Uvodno obraćanje predsjednika Plenkovića

12:00     Konferencija za medije predsjednika Plenkovića (Hotel Westin, Dvorana Maksimir)

14:20     Službeni posjet predsjednika Vlade Slovačke Petera Pellegrinija

16:00     Službeni posjet predsjednika Vlade Albanije Edija Rame