Danas se obilježava Svjetski dan kravate. Stoga je, u sklopu festivala „Dani kravate“ u organizaciji ustanove Academia Cravatica, u Hrvatskom saboru otvorena izložba „Kravata - simbol EU, Kravate zemalja predsjedateljica Europske unije“.

Promocija kravate…

Izložba je nastala na inicijativu Marijana Bušića, ravnatelja Academiae Cravaticae, ustanove koja je posvećena istraživanju povijesti kravate i promociji njenih simboličkih vrijednosti. Zbirka kravata zemalja predsjedateljica EU-a popunjavana je proteklih 15 godina i ona ni sad nije dovršena, ne samo zato što nisu prikupljene sve postojeće kravate, nego i zato što je trajno otvorena za prikupljanje novih - koje će članice EU-a tek proizvesti.

… promocija Hrvatske

Ustaljen je običaj da zemlja predsjedateljica svoj šestomjesečni mandat obilježi kreiranjem rubaca i kravata koje služe kao protokolarni darovi još od druge polovice 17. stoljeća - kao stalni dio diplomatske etikete.

- Academia je iznimno puno postigla na promociji kravate i promociji Hrvatske čiji je kravata autohtoni originalni odjevni predmet - poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić otvarajući izložbu.

Hrvatski sabor je, podsjetio je Bačić, prije 10 godina proglasio 18. listopada Danom kravate u RH.