U povodu Dana grada Zagreba, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradske skupštine - na kojoj su zaslužnim pojedincima dodijeljena javna priznanja Grada Zagreba.

Čestitavši Dan Grada i Dan hrvatskih branitelja Zagreba, u ime Vlade i svoje osobno, istaknuo je zadovoljstvo što će mnogi vrijedni ljudi u različitim područjima dobiti nagrade Grada.

- Naš Zagreb, koji je i naš glavni grad, zaista ima jedinstveni šarm i veliki broj kreativnih ljudi. Njime se ponosi cijela Domovina. Sa skoro tisuću godina povijesti, Zagreb je grad bez kojeg Hrvatska ne bi bila, u identitetskom smislu, ono što jest. On je grad kulture, grad znanosti, grad sveučilišne zajednice, grad sporta, grad gospodarstva i grad poduzetništva.

Svjetski poželjna destinacija

Naglasio je da je Zagreb, u posljednjih nekoliko godina, postao i svjetski poželjna  i izrazito prepoznata turistička destinacija te čestitao i gradonačelniku i gradskoj turističkoj zajednici na iskoracima koji su, kako je rekao, Zagreb učinili magnetski privlačnim ljudima iz cijeloga svijeta. To, dodao je, predstavlja pravi primjer balansa između priobalnog i kontinentalnog turizma.

- Napredak Grada Zagreba znači i napredak cijele Hrvatske - naglasio je predsjednik Plenković i podsjetio da se na području Grada Zagreba ostvaruje trećina hrvatskoga BDP-a te da je oko 40 posto svih hrvatskih poduzetnika svoje poslovanje usmjerilo na Grad Zagreb.

Naveo je i da je nešto manje od 60 posto ukupno ostvarene dobiti u Hrvatskoj, dobit zagrebačkih poduzetnika, a skoro 52 posto svih poduzetničkih investicija realizirano od poduzetnika u Gradu Zagrebu.

Partnerstvo Vlade i lokalnih vlasti

- Sve to pridonosi da ovakva dinamična, vibrantna, pulsirajuća ekonomija koju ima Grad Zagreb da svoj veliki doprinos ukupnom gospodarskom razvoju i prosperitetu Hrvatske - poručio je premijer Plenković istaknuvši da je Zagreb dao svoj izuzetno veliki doprinos i recentnom rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu ove godine.

Predsjednik Plenković kazao je da je razvoju poduzetničkog i kreativnog potencijala Grada pridonijela i Vlada, u duhu partnerstva i dijaloga, svojim mjerama - od poreznog rasterećenja građana i poduzetnika do reforme financiranja lokalne i područne samouprave.

Sinergija ZA razvoj

- Vlada je uspostavila, do sada bez presedana, razinu suradnje, partnerstva i dijaloga sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj - podsjetio je Plenković i dodao da je ta vrsta otvorenosti i pristupačnosti središnje razine vlasti prema lokalnim jedinicama dovela Hrvatsku u situaciju da svi rade na zajedničkim prioritetima.

- Upravo smo na taj način uspjeli napraviti sinergiju strateških ciljeva zemlje, prioriteta i Grada Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, uvrstiti lokalno financiranje, nacionalnu komponentu i ključnu europsku dodanu vrijednost koja je podigla i broj projekata koji se realiziraju, ali isto tako i iznos javnih ulaganja u Hrvatskoj.

Podrška svim važnim projektima

Naglasio je da će Vlada podržati baš sve projekte koji su korisni za građane Grada Zagreba te zajednički s Gradom raditi i na prometnoj infrastrukturi i na zdravstvenoj infrastrukturi i na akademskoj infrastrukturi te svim projektima koji će podignuti socijalne standarde i razinu socijalne kohezije i uključivosti.

U vrijednosnom pogledu, kazao je Plenković, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve.

Nacionalno svjesni u razvijenoj Europi

Važnim je istaknuo nastaviti stvarati uključivo, umjereno društvo, koje daje prostor najkvalitetnijima i izvrsnima, te kroz duh dijaloga, partnerstva, međusobnoga uvažavanja i poštivanja, voditi zemlju onim smjerom koji odgovara tradiciji, duhu i kulturi te stremljenju uljuđenoj, nacionalno svjesnoj zemlji i društvu koje svoj gospodarski prosperitet ostvaruje tamo gdje to najbolje može - a to je europski kontekst sa svim svojim vrijednostima i prednostima koje to zajedničko postignuće u protekla tri desetljeća donosi.

Čestitavši na kraju svim dobitnicima nagrada Grada Zagreba, poručio je da je ovakva vrsta partnerstva između Vlade i Grada Zagreba, primjer koji će se gajiti i njegovati u interesu i Grada Zagreba i cijele Hrvatske.