Na Markovu trgu u Zagrebu jučer su prosvjedovali stanovnici Gorskog kotara - ogorčeni zbog ukidanja zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa. Povod je to za prisjetiti se kako se dužnosnici i članovi HDZ-a Gorskog kotara bore za svoj kraj. Nedavno su, naime, održali konferenciju za medije na kojoj su pozvali Milanovićevu vladu da prestane demografski i gospodarski uništavati Gorski kotar! A vladajući - i dalje gluhi na egzistencijalne probleme građana - ne odustaju od ukidanja financijskih sredstava u iznosu od 25 milijuna kuna!

SDP ne mari za Gorski kotar

Gorski kotar je temeljem Zakona o brdsko-planinskom području - prije ulaska u EU - bio subvencioniran iz državnog proračuna s 20-ak milijuna kuna godišnje. Ulaskom u EU, taj je zakon ukinut, jer nije bio u skladu s pravnom stečevinom EU. Problem je nastao kada Vlada (točnije: ministar Grčić) nije uvrstila Gorski kotar u područja koja mogu koristiti državne poticaje!? Jer po „stručnom“ mišljenju lažnih socijaldemokrata - taj kraj ne zadovoljava kriterije podrazvijenosti. U Gorskom kotaru situacija je stoga postala - neizdrživa! 

Lokalni HDZ predložio je donošenje posebnog Zakona o Gorskom kotaru, no tada je došlo do sukoba u SDP-u između Zlatka Komadine i Zorana Milanovića. I dok se oni svađaju, Gorani sve teže žive, a „najbolja vlada do sada“ ostaje i gluha i nijema na njihove probleme!

Destruktivna politika…

Predsjednik HDZ-a Ravne Gore Ivica Janeš oštro je i argumentirano kritizirao vladajuće zbog nebrige za Gorski kotar i destruktivne regionalne politike.

- Nesposobnošću i nebrigom aktualne vlade, Gorski kotar doveden je u poziciju borbe za opstanak. Samo destruktivna, slijepa i gluha politika može dovesti, resursima jedan od bogatijih krajeva Lijepe Naše, u situaciju posvemašnjeg osiromašenja. Zbog gubitka statusa iz Zakona o brdsko-planinskom području, goranske općine i gradovi izgubit će oko 25 milijuna kuna - što je svega 0.02 posto državnog proračuna. Za državu - kap u moru, ali za Gorski kotar - more! Jer, taj je državni poticaj imao 20-30 posto udjela u gradskim i općinskim proračunima. 

… i nerazumni kriteriji

Vijećnica HDZ-a u županijskoj skupštini Majda Burić istaknula je da jedinice lokalne samouprave  u Gorskom kotaru neće moći koristiti poticaje temeljem Zakona o regionalnom razvoju, jer su prema indeksu razvijenosti u kategoriji - visoke razvijenosti. Pozvala je Grčića da - zajedno s premijerom Milanovićem - dođe živjeti u Gorski kotar pa da se uvjere u „visoki“ životni standard.

- Solidarna bi politika uvidjela i uvažila činjenicu da Gorski kotar demografski izumire, prosječna plaća je 3.300 kuna, prosječna mirovina 2.200 kuna, a s druge strane 12 metara ogrjevnog drva - koje je u ovdje skuplje nego igdje u Hrvatskoj - košta 4.000 kuna. A u zadnje tri godine imali smo tri elementarne nepogode!

Milanovićevo nerazumijevanje EU

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovskog Šein Brinjak komentirao je pak Milanovićevu izjavu da je „slijep na ucjene koje dolaze iz Gorskog kotara“. 

- Pravdajući se „objektivnim europskim kriterijem“ izračuna razvijenosti, premijer tvrdi da Gorski kotar nije siromašan. Kad već spominje Europu, onda predlažemo premijeru da se ugleda na europsku regionalnu politiku. Neka pogleda kako Austrijanci i Talijani koriste fondove EU za razvoj ruralnih krajeva! Možda prepozna važnost projekta skijališta „Bijela kosa“ u Vrbovskom ili „Čelimbaša“ u Mrkoplju. Žao mi je što Milanović u našem apelu za pomoć vidi ucjenu.

Korak naprijed - tri nazad!

Predsjednik HDZ-a Vrbovsko Marijan Tkalčević istaknuo je još jedan vladin loš potez kojim je udareno na proračun svih županija - Zakon o porezu na dohodak. A kojim će se (dodatno) osiromašiti sve općinske, gradske i županijske proračune za ukupno 1.8 milijardi kuna!

- To je još jedan udarac za Gorski kotar, a posebice za područja od posebne državne skrbi, koja bi mogla izgubiti i do 50 posto proračuna. Vladina odluka utječe na smanjivanje prihoda u Fondu za izravnavanje iz kojeg te općine primaju pomoć. Na razini osobnog dohotka imat ćemo stotinjak kuna više, ali manje sredstava za decentralizirane funkcije i realno moguća poskupljenja vrtića, povećanje prireza i slično. Jedan korak naprijed - tri nazad!