Novi, mlad i neiskusan gradonačelnik Grada Čakovca donio je Odluku kojom poništava legalan izbor predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad Čakovec, te time dokazao da ne mari za Statut Grada Čakovca, Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, kao ni za demokratske standarde“, kazao Horvat, ogorčen ovakvim potezom čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača.

Naime, na konstituirajućoj sjednici održanoj 19. lipnja 2013. godine za predsjednika Vijeća gradskog kotara zapad izabran je Ivica Kirin (HDZ), te je za njega bilo pet od sedam vijećnika. Dvoje vijećnika je iz redova HDZ-a. Dva dana kasnije dostavlja se svim vijećnicima faxom Odluka gradonačelnika kojom se, bez ikakvog navođenja razloga poništava dio konstituirajuće sjednice koji se odnosi na izbor predsjednika Vijeća GKZ Čakovec, te se već za isti dan u 14,30 saziva nova sjednica sa samo 1 točkom dnevnog reda – izbor predsjednika Vijeća GKZ Čakovec. S obzirom da su HDZ-ovi vijećnici bili na radnom mjestu, nisu mogli nazočiti ovoj „ekspresno“ sazvanoj sjednici.

„Očito je da su vijećnici iz koalicije SDP-HNS povjerenje dali čovjeku iz HDZ-a, odnosno osobi u imenu Ivica Kirin, smatrajući da će dobro raditi posao za koji su ga izabrali, no, kod gradonačelnika je to, vjerojatno, izazvalo revolt i nije se mogao pomiriti s ovakvim razvojem događaja“ , istaknuo je Horvat.

Izabrani, pa „poništeni“  predsjednik Vijeća GKZ, Ivica Kirin, naveo je kako je zatražio Ocjenu zakonitosti gradonačelnikove Odluke, kao i zahtjev za poništenjem iste, te ih proslijedio Ministarstvu uprave i Gradu Čakovcu.

Vijećnica Ivančica Somođi (HDZ) upitala je, među ostalim, s kojim pravom je Grad donio ovakovu Odluku, koja je krajnje neozbiljna, obzirom da gradonačelnik ljude smjenjuje nedemokratskim metodama, te iznijela detaljnu kronologiju događaja sa legalno održane konstituirajuće sjednice.