Uoči 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Segetu Donjem predsjednik Karamarko odgovarao je na novinarska pitanja. Izdvajamo ih po temama:

O BRKIĆEVU DIPLOMSKOM RADU

Gospodin Brkić podnijet će tužbu Upravnom sudu. Čekat ćemo presudu i nakon toga postupiti na odgovarajući način. Postoje brojne kontroverze oko postupka utvrđivanja valjanosti diplomskih radova, od toga da je od 26 osoba, koliko ih se našlo na listi, sedam s nje skinuto, pa do nejasnog glasovanja profesora u radnoj skupini za ocjenu njihove valjanosti.  Ali bit ćemo principijelni i napraviti sve što bude potrebno i najkorisnije našoj stranci. 

O SDP-ovu IZMIŠLJANJU AFERA

Indikativan je trenutak kada se postavlja pitanje o diplomskim radovima, upravo kada Milanovićeva vlada objavljuje ukidanje 177 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje. Kada smo shvatili da Hrvatska neće dobiti 60 milijuna eura iz programa Garancije za mlade zbog toga što Vlada još nije dobila dozvolu za rad sa strukturnim fondovima EU. Oni ne razumiju procese i postupke, a zadnje što su mogli napraviti u ovom trenutku jest ukinuti ove poticaje. Smisao je političkog djelovanja, u segmentu gospodarstva, povećati broj radnih mjesta, dok Vlada radi suprotno. SDP će svaki dan do izbora smišljati nove afere.

Ne prejudiciramo ničiju nevinost i krivicu, ali treba se pitati što je s diplomama koje su složene na policama Zavoda za zapošljavanje diljem Hrvatske. Njih oko 400.000? Brine li se vlada o diplomama mladih koji traže posao, koji će sutra s diplomom pod rukom otputovati u Australiju, Kanadu ili Njemačku? U nemogućnosti nalaženja izlaza iz ovog problema Vlada pribjegava ovoj taktici. Kukuriku koalicija zbunjuje građane i naše članstvo u konačnici. Ali, kažem, napravit ćemo sve ono što je potrebno, i što je najbolje za našu stranku.  Tko će odgovarati za štetu koja je nanesena časnom čovjeku, branitelju i heroju Domovinskog rata, ako se ne dokaže njegova krivnja? Ali pričekajmo presudu. Napravit ćemo ono što je najbolje za našu stranku. Riješimo problem 400.000 nezaposlenih!

O „INTELEKTUALCU“ JOVANOVIĆU

Hrvatska javnost već duže vrijeme ne percipira ozbiljno ministra Jovanovića, niti njegove riječi imaju bilo kakvo značenje. Jovanović će ostati upamćen kao loš ministar jedne grozne Vlade koja je državu uvela u nevjerojatni gospodarski problem. Njegova riječ nema nikakvu težinu. A način i civilizacijska razina komunikacije govori sve o njemu, pa čak i u onom intelektualnom kontekstu kojeg je sam spominjao. 

O STVARNIM SDP-ovim AFERAMA

U zadnje vrijeme na površinu izlaze brojne afere u kojima glavnu ulogu ne igraju članovi HDZ-a nego protagonisti dolaze iz njihove stranke - primjerice Željko Sabo ili gospođa Marina Lovrić Merzel. Nema ministra koji nije u sukobu interesa. To je apsurdno! Njihova politička filozofija svela se optuživanje HDZ-a u bilo kojem obliku samo da ne rade ono što trebaju. Gospodo SDP-ovci, Kukuriku koalicijo, dobili ste mandat da popravite standard građanima RH, a ne da ih svjetonazorski mijenjate, stvarate afere i konfuziju u hrvatskom društvu.

O MUSTAČU I MILANOVIĆU

Izjava premijera da će Vlada zbog slučaja Mustač predložiti Saboru odgovarajuće mjere zbunjuje hrvatsku javnost i svakog pojedinca. Ne znam što je htio reći, ali ako je to na tragu pokušaja da se zaštiti jedan od vinovnika u udbaškim, zločinačkim akcijama, ako je to pokušaj da se prevari naše njemačke partnere, njemačko pravosuđe i EU, onda je to doista ispod svake razine.

O IZBORIMA U VUKOVARU

U Vukovaru nije izglasan proračun i očito će se morati ići u nove izbore. Mislim da je to najbolje rješenje s obzirom na sve nelegalne situacije oko gradonačelnika Sabe, protiv kojeg se vodi i sudski postupak. Bilo bi dobro da on više ne bude gradonačelnik i da ponudi ostavku.

U govoru na 24. obljetnici segetskog HDZ-a predsjednik Karamarko je istaknuo:

- Poticat ćemo malo i srednje poduzetništvo, smanjiti porezna opterećenja i omogućiti poduzetnicima da prodišu. Onima koji otvaraju radna mjesta dat ćemo vjetar u leđa. Po uzoru na Njemačku, želimo stvoriti jaki srednji sloj. Ne želimo da 80 posto pučanstva bude sirotinja, a ostatak tajkuni i bogataši. 

Cijeli govor poslušajte u nastavku: