(VIDEO) Rijeka. U dupkom punoj Sportskoj dvorani „Dinko Lukarić“ održan je programski skup HDZ-a i Domoljubne koalicije za VIII. izbornu jedinicu - na kojem je predstavljen Izborni program „Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska“. Ponos. Zajedništvo i domoljublje. Deseci zastava - kako stranačkih, tako i nacionalnih. Velebno, pobjedničko ozračje. 

Na jednom mjestu okupili su se brojni stranački dužnosnici - od nacionalne razine pa naniže. Te predstavnici Domoljubne koalicije. Pobijedit ćemo na izborima i preuzeti odgovornost za sudbinu Domovine. Okupili smo najbolje i najstručnije. Naš gospodarski program jamči gospodarski preporod jedine nam domovine Hrvatske. 

Projekti za Rijeku i Istru

Predsjednik Karamarko predstavio je - često prekidan snažnim pljeskom - glavne točke našeg Izbornog programa.

Važan dio našeg programa je obnova industrije. Naša će vlada sve učiniti da Rijeka bude ponos hrvatske industrije. Koja će napokon dobiti „vrata“ u Europu - izgradnjom nove željeznice Rijeka-Zagreb. Jer, to je jedini način da riječka luka napon postane naša „vrata“ u EU, ali i svijet. Drugi projekt koji moramo ostvariti - izgradnja druge cijevi tunela Učka! Nedopustivo je da hrvatski građani u Pulu putuju preko Ljubljane! - tek su neke od snažnih poruka iz govora budućeg premijera.

Govor predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Ponos i zahvalnost

S posebnim osjećajem ponosa i zahvalnosti došli smo u našu Rijeku, grad koji je zajedno sa Sušakom, Bakrom, cijelim grobničkim krajem, kvarnerskim otocima i cijelom Istrom uvijek bio slobodarski. Ustrajan u borbi protiv svake okupacije. Riječki i istarski domoljubi oduprli su se nakon Prvog svjetskog rata D'Annunzijevoj okupaciji i fašizmu. A 1991. odlučno su se suprotstavili četništvu - skrivenom pod „zvijezdom titovkom“. Broj dragovoljaca i odaziv mobilizacijskom pozivu bio je među najvećima u Hrvatskoj. Zato hvala našim braniteljima, junacima - koji su čuvali baštinu Domovinskog rata. Tome se čude samo oni koji ne znaju - ili ne žele znati! - da je ovdje hrvatstvo stoljećima njegovano. Deseci i deseci su hrvatskih velikana potekli iz ovog kraja. Svima je zajedničko: poštenje, odanost Domovini i hrvatskom narodu.

Milanovićev mandat neuspjeha i laži

Premijer na odlasku boji se volje hrvatskog naroda. Počeli su čak insinuirati, izmišljati, plašiti narod da želimo dobiti izbore „na silu“. Podsjetit ću da smo u zadnje tri i pol godine pobijedili na svim izborima - voljom hrvatskog naroda. Sve koji misle svojom glavom i vide da aktualna vlast Hrvatsku vodi u propast te ne misle kao oni, proglasili su - „nasilnicima“. Takvi ne mogu služiti svome narodu - već žele nad njim vladati. Žalosno je gledati kako galamom, optuživanjem i vrijeđanjem pokušavaju zamagliti svoj nerad. Usput na sve načine pokušavaju kupiti glasove građana. To je sve manipulacija - kao što je bio njihov „Plan 21“. Sada vidimo da je to bio program 21-og lažnog obećanja! Cijeli mandat ove vlade je u znaku riječi laž: lažni plan povećanja BDP-a i zapošljavanja, smanjenja deficita, povećanja investicija, reformi, smanjenja broja siromašnih i blokiranih… Ni to im nije bilo dovoljno već su još obezvrjeđivali Domovinski rat i branitelje!

Nesposobna, neuspješna vlada

Ova je vlada sramota - jer se bahatila i vrijeđala. A sada podcjenjuju narod nekakvim „programom“ - koji su sklepali u dva dana. Ta politika završila je na slijepom kolosijeku. Kakva je to vlada, premijer i ministar unutarnjih poslova - kojima druga država zaplijeni vlak i zarobi 40 policajaca. Čija diplomacija nestane i raspadne se. A premijer na odlasku se posvadio s pola Europe. To je finale četverogodišnje politike obmana, partijskog podobništva i korupcije, nedosljednosti, atmosfere obračuna i pokušaja rušenja temeljnih vrijednosti moderne Hrvatske. Sve nas pogađa ista nevolja - nesposobna i neuspješna Milanovićeva vlada. 

Izvrsnost. Uspjeh. Razvoj.

Pripremali smo dvije godine program obnove i preporoda Hrvatske. To je program izvrsnosti, uspjeha i razvoja! Preuzet ćemo odgovornost za sudbinu Hrvatske i učiniti je ozbiljnom državom. Naš prvi prioritet, prva točka Izbornog programa, ultimativna obveza, domovinski zavjet je - snažno pokrenuti gospodarstvo. To je moguće samo preko jakog poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, izvoznika, redovito i dobro plaćenog radnika. Prva zadaća - osigurati veću pravednost u oporezivanju.

Razvojni projekti

Bez investicija ne možemo uspjeti, stoga smo izradili kartu investicija za cijelu Hrvatsku. To je pozivnica i domaćim i stranim ulagačima. Više novca ćemo uložiti u znanost i obrazovanje - koje mora biti povezano s gospodarstvom. Važan dio našeg programa je obnova industrije. Naša će vlada sve učiniti da Rijeka bude ponos hrvatske industrije. Koja će napokon dobiti „vrata“ u Europu - izgradnjom nove željeznice Rijeka-Zagreb. Jer, to je jedini način da riječka luka napon postane naša „vrata“ u EU, ali i svijet. Drugi projekt koji moramo ostvariti - izgradnja druge cijevi tunela Učka! Nedopustivo je da hrvatski građani u Pulu putuju preko Ljubljane. Svu Hrvatsku ćemo prometno povezati - da građani ne moraju putovati preko teritorija drugih država. Zato ćemo izgraditi Pelješki most - koji je SDP toliko osporavao. Moramo što prije povećati BDP pet posto, a do kraja 2019. povući najmanje pet milijardi iz EU fondova. 

ZA sigurnu Hrvatsku

Jedno od naših temeljnih određenja je sigurna Hrvatska. Migrantska kriza i glavinjanje ove nesposobne vlade iz greške u grešku, iz laži u laž, osnažuje našu odluku da donošenje sveobuhvatne Strategije nacionalne sigurnosti mora biti nacionalni prioritet. Ojačat ćemo Oružane snage i unaprijediti obrambenu doktrinu - prema potrebama koje zahtijeva naš geostrateški položaj. Iako smo u NATO-u, moramo biti u punoj mjeri sposobni osloniti se na vlastite snage. Na to nas obvezuje naša vojnička tradicija i baština Domovinskog rata.

Pobjednička sinergija

Posebnu pažnju posvetit ćemo jačanju odnosa s Hrvatima u BiH - njihovoj ravnopravnosti. Pomoći im da napokon postanu ravnopravni u BiH - našoj drugoj domovini. Sinergija povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske obranila je i stvorila državu. Ona će nas povesti u svjetlu budućnost. Ne smijemo dozvoliti da se hrvatski narod dijeli i da se zanemaruje Hrvate izvan Hrvatske. 

ZA obitelj i demografsku obnovu

Jedan od stupova našeg razvoja mora biti obiteljska politika. Žalosno je vidjeti hrvatske krajeve koji su pusti. Ne smijemo dopustiti da se nastavi izumiranje Hrvatske. Demografi predviđaju da će Hrvatska 2050. imati 700 tisuća stanovnika manje. Mora nas biti pet milijuna! Stoga, demografskoj ćemo obnovi dati prioritet. Svakoj obitelji s novorođenim djetetom dat ćemo potporu 1 000 eura. Premijer na odlasku rekao je da je to „trošak za koji Hrvatska nema novca“ - to ne mogu razumjeti. To nije „trošak“ već investicija svih investicija. U Hrvatskoj je u prošloj godini rođeno manje od 40 000 djece - to je 300 milijuna kuna potpore. A pogledajte na što se sve troši novac iz proračuna. Ovi su izbori, uistinu, borba za hrvatsku budućnost. Spremni smo preuzeti odgovornost za Hrvatsku. 

Na Tuđmanovu putu

Kvalitetan program, jasna vizija i vrijedan rad stvorit će Hrvatsku kakvu zaslužuju naša djeca. To je naša obveza i odgovornost - u to vjerujemo. To je naš zavjet! Nikad ne smijemo zaboraviti naše ishodište - dr. Franju Tuđmana. On je vrijednosna uspravnica hrvatskog naroda. Trajan putokaz u našoj borbi za uspješnu, demokratsku i samosvjesnu državu. Nećemo dopustiti da njegovo ime svojataju za predizborne svrhe. A cijelo su vrijeme negirali njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti i relativizirali njegovo povijesno djelo. Idemo zajedno u pobjedu - za bolji život naše domovine!

POBJEDNIČKO ZAJEDNIŠTVO

A prisutnima su se obratili predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a (član nacionalnog Predsjedništva i gradonačelnik Novog Vinodolskog) Oleg Butković, uime Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Mirta Ćaleta, predstavnik Mladeži Ivan Jakšić te predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić. 

PROGRAMSKI SKUPOVI

Vukovar

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-vukovara-nas-domovinski-zav...

Sesvete

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-sesveta-sdp-nudi-rast-od-jedan-po...

Virovitica

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-virovitice-sdp-ova-vlada-mora-nar...

Sisak

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-siska-sdp-ov-program-je-nas...

Čakovec

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-cakovca-umjesto-programa-premijer...

Orašje (BiH)

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-nasa-ce-vlada-traziti...

Zaprešić

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-zapresica-nema-vaznije-inve...

Karlovac

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-karlovca-demografska-obnova-predu...

(FOTO: Martina Cvek)