Na predavanju na temu „Sustav domovinske sigurnosti i Zakon o nacionalnoj sigurnosti“, koje je u Splitu organizirala Mladež HDZ-a, član Predsjedništva HDZ-a te potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević osvrnuo se i na zabranu ulaska srbijanskom provokatoru Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, napomenuvši da i ta odluka spada u sustav domovinske sigurnosti:

- Ne možeš doći! Ne možeš onako govoriti o Stepincu i Gotovini pa onda doći! A hoće li Srbija protumjerom mene proglasiti personom non grata, to me ne zanima. Jer ja i Vulin nismo isti!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-ako-srbija-misli-da-se-na-ovaj-nacin-moze-ponasati-jasno-je-da-nece-ici

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-srbija-mora-sama-sa-sobom-rijesiti-katarzu-zbog-miloseviceva-rezima-i

Povijesna odluka o borbenim zrakoplovima

Pred dupkom ispunjenom dvoranom u Sveučilišnoj knjižnici, u više navrata prekidan pljeskom, general Krstičević je odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog zrakoplova F-16 Barak izdvojio kao povijesnu:

- Jedna je to od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. Zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, koje je u nametnutom nam ratu stvaralo prevagu, od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak, u korak sa Zapadom. To je stvar nacionalnog ponosa i naša odgovornost prema budućim generacijama!

Hrvatski zrakoplovi na hrvatskom nebu

Naš san je 2020. godine, kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, kada slavimo 25 godina pobjede, mira i slobode, na hrvatskom nebu vidjeti dva višenamjenska borbena aviona - nastavio je Krstičević:

- Godinu nakon toga želimo vidjeti još šest borbenih zrakoplova, a 2022. godine još četiri i s tim zatvoriti eskadrilu koja je u funkciji mira, sigurnosti i da nam se nikada više ne ponovi agresija!

U predavanju je još naglasio da je Vlada predsjednika Plenkovića znatno povećala obrambeni proračun te je istaknuo ulogu Hrvatske vojske u pomaganju ugroženim područjima u elementarnih nepogodama.

Vojnik - gravitacijsko središte pobjedničkog HV-a

Za otvaranja novih vojarni (Vukovar, Varaždin, Sinj) rekao je da to nije pitanje samo sigurnosti, nego i dostojanstva hrvatskih vojnika - Vladin je cilj osigurati da nijedan ne putuje više od sata na posao:

- I samo svjedočite da smo se fokusirali na vojnika. Vojnik je gravitacijsko središte pobjedničke Hrvatske vojske! Ljudi su nešto najvrjednije što Hrvatska ima i na to moramo ostati usredotočeni.

Poseban dio nove nacionalne strategije sigurnosti su i Hrvati u BiH, koji su jedan od prioriteta naše Vlade.

Vraćanje ceremonije crvenih beretki

Najavljujući veliku svečanost povodom godišnjice osnutka 4. gardijske brigade i atraktivan program na splitskoj Rivi, general Krstičević posebno je i s ponosom apostrofirao vraćanje ceremonije dodjele crvenih beretki koje, nakon napornih treninga, mladi vojnici dobivaju na svetom mjestu - pred imenima naših poginulih branitelja u kapeli svetoga Križa na Dračevcu:

- Ta je ceremonija za nas iz Domovinskog rata bila jako vrijedna. Nažalost, prekinuta je 2000. nakon što je ondašnji predsjednik Stipe Mesić bio u vojarni Dračevac.