Okrugli stol otvorio je Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne upraveZaklade hrvatskog državnog zavjeta koji je tom prilikom rekao: „Najava ministrafinancija RH da će u saborsku proceduru uputiti Zakon o porezu na nekretninezauzima veliku pažnju stručne i šire javnosti. O čemu se zapravo radi? Što namdonosi zakon? Hoćemo li njegovim donošenjem postati siromašniji? Hoćemo liaktivirati nekretnine? Kako riješiti imovinsko-pravne odnose? Zbog tih i takvihdvojbi mi u Zakladi hrvatskog državnog zavjeta, zakladi Hrvatske demokratskezajednice, odlučili smo organizirati ovaj Okrugli stol i otvoriti javnuraspravu jer zadaća Zaklade i jeste podupiranje demokracije i kulture dijalogau društvu.“

Sudionici su bili renomirani stručnjaci: prof. dr. sc. Drago Jakovčević,Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Željko Lovrinčević, Ekonomskiinstitut Zagreb, prof. dr. sc. Nikola Mijatović, Pravni fakultet Sveučilišta uZagrebu, Domagoj Ivan Milošević, zastupnik u Hrvatskom saboru, Goran Soldo,tajnik Odbora za gospodarstvo HDZ-a.

Zaključci Okruglog stola:

1. Recesija je pogrešno vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine. Predloženizakon je tehnički loš, neprovediv i dovest će do mnogih anomalija, djelovat ćeprorecesijski umjesto antirecesijski.

2. U zemljama u kojima je uveden, učinci poreza na nekretnine su bili jakološi. Uvođenje poreza na nekretnine imat će negativan utjecaj na tržištenekretnina, dovest će do pada cijena nekretnina, pada osobne potrošnje idohotka.

3. On nije porez na bogatstvo i bogate nego u korist bogatih jer kao osnovicune uzima ukupnu vrijednost imovine već samo broj nekretnina. Utjecat će i nasmanjenje imovinske supstance poreznih obveznika.

4. Negativno će utjecati na bilance poslovnih banaka i dovest će dodestabilizacije bankarskog sustava.

5. Porez na imovinu treba podrazumijevati što širu poreznu osnovu sa što širimporeznim stopama,a ne vrlo usku osnovu sa što dubljim poreznom stopom kao štoje slučaj s ovim prijedlogom.

Moderator ovoga skupa bio je dr.sc. Goran Marić.