(VIDEO) Otvarajući današnju, 160. sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu, prvenstveno na jučer objavljeno izvješće Europske komisije, odnosno proljetni gospodarski paket u okviru europskoga semestra.

- Možemo biti zadovoljni s onim što je Komisija kazala, u odnosu na ranije preporuke proteklih godina. Izrazito je važno što su primijetili napredak u provođenju strukturnih reformi, kao i što je Komisija prije nekoliko mjeseci rekla da je Hrvatska izašla iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža te da bilježimo odlične rezultate i na fiskalnom i na strukturnom planu.

Naglasio je da sve četiri preporuke pokazuju da većina reformskih napora koje Vlada poduzima ide u dobrom smjeru.

Prva se preporuka, pojasnio je, odnosi na pojačani proračunski okvir i nadzor, druga na smanjenje teritorijalne rascjepkanosti javne uprave, treća na provedbu reforme obrazovanja te četvrta na sustav plaća u javnoj upravi.

Komisija stavlja u fokus investicije, a hrvatski je BDP rastao u prvom kvartalu 3,9 posto i zbog porasta investicija od 11 posto. Predsjednik Plenković dodao je da će i europska sredstva pomoći posebice u pogledu investicija u infrastrukturu, prometnu i energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i okolišnu infrastrukturu.

Dodatno ohrabrenje

Dodatne napore, kazao je predsjednik Vlade, potrebno je usmjeriti u korporativno upravljanje javnim poduzećima, a Ministarstvo državne imovine u tom pogledu već obavlja niz aktivnosti. No, dodao je kako je potrebno povećati učinkovitost, profitabilnost i imati jasne operativne ciljeve poslovanja.

Što se tiče pravosuđa i sankcioniranja i prevencije korupcije, predsjednik Vlade istaknuo je da je potrebno nastaviti dosadašnje aktivnosti, poboljšati brzinu trajanja postupaka, smanjiti zaostale postupke i učiniti pravni okvir i predvidivim i pouzdanim.

Poručio je da su preporuke Europske komisije dodatno ohrabrenje za reformski proces koji Vlada vodi sada već treću godinu, a zbog kojeg je uspjela vratiti Hrvatsku i na investicijski kreditni rejting.

- Ovakav rast BDP-a i ovakve preporuke Komisije govore da je reformski napor koji Vlada radi prepoznat i da smo na tragu politike koju treba nastaviti.

Istaknuo je da je i Europska komisija, kao i druge međunarodne institucije, mirovinsku reformu ocijenila pozitivnom.

- Ono što radimo, radimo u interesu umirovljenika, da mirovine budu veće, da nema diskriminacije.

Hrvatski izvoznici pozdravljaju Vladine reformske napore

Od ostalih je tema izdvojio konvenciju hrvatskih izvoznika koji su, kazao je, zamašnjak hrvatske ekonomije.

Iz njihovih analiza, dodao je predsjednik Vlade, vidi se da pozdravljaju Vladine reformske napore te očekuju daljnje iskorake u pogledu olakšavanja poslovanja i podupiranja poduzetnika.

Poručio je da će Vlada i dalje nastaviti podržavati one tvrtke koje su konkurentne i prate globalna kretanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nas-mandat-dnevno-u-prosjeku-105-radnih-mjesta-vise-javni-dug-smanjen-za-900-kn-po

Osvrnuo se i na obilježavanje 25. obljetnice kune, što je bila prigoda za evociranje postignuća u monetarnoj politici, ali i za razgovor o uvođenju eura, na čemu Vlada radi postupno i sustavno u partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom.

Plenković i Juncker o europskim temama

Na kraju je najavio da danas i sutra u Hrvatskoj boravi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, po prvi puta u svom mandatu.

- To je prigoda da još jednom analiziramo sve teme koje se odnose na gospodarstvo, sigurnost, bolju apsorpciju europskih fondova, pripreme Strateškoga programa 2019.-2024. te pripreme našega predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine.