U Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu 24. i 25. veljače 1990. održan je Prvi Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Ponosno obilježavamo 28. obljetnicu tog povijesnog nadnevka - ne samo za našu stranku, već i za nacionalu povjesnicu.

Ponosni smo na dr. Franju Tuđmana i sve naše utemeljitelje - koji su pred hrvatski narod izašli s jasnim programom državnog osamostaljenja i demokratizacije institucija te društva općenito. Znali su pravodobno prepoznati povijesni trenutak kada se diljem Europe urušavao silom nametnuti komunizam. Desetljećima gušenu težnju hrvatskog naroda za demokratskim društvom i san o nacionalnoj državi - u kojoj će svaki građanin imati svoje ustavom zajamčeno pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli - nisu mogle zaustaviti nikakve prijetnje i agresivna propaganda iz Beograda.   

Izaslanici biraju dr. Tuđmana za predsjednika

Hrvatska državna samostalnost bila je pokretačka snaga i misao vodilja na Prvom Općem saboru HDZ-a. U dupkom punoj dvorani vijorile su se hrvatske zastave, odaslane su poruke nacionalnog zajedništva, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske. Govorili su mnogi istaknuti stranački članovi i svi su htjeli dati svoj doprinos ovom uistinu važnom političkom događaju.

Samo dva mjeseca uoči prvih demokratskih višestranačkih izbora - nakon 45 godina komunističkog totalitarizma, jednoumlja i represije - bio je to prvi osnivački sabor jedne demokratske stranke u Hrvatskoj. Stranački izaslanici iz Hrvatske i cijelog svijeta - njih ukupno 1.760 - za predsjednika su izabrali utemeljitelja stranke dr. Franju Tuđmana.

Ususret velebnoj pobjedi na izborima

Najdojmljiviji je govor održao dr. Franjo Tuđman čije su riječi neprestance prekidane gromoglasnim pljeskom. Bio je to uistinu povijesni bljesak nacionalne slobode u teškim i neizvjesnim vremenima. Odaslane poruke snažno su se utisnule u svijest hrvatskog naroda koji je u dr. Franji Tuđmanu i HDZ-u prepoznao jedinu političku snagu koja može ostvariti hrvatsku državnu samostalnost. Predvođena dr. Tuđmanom, naša je stranka - u dva kruga prvih višestranačkih izbora u travnju i svibnju - ostvarila trijumfalnu pobjedu.

Konstituiranjem prvog višestranačkog i na demokratskim izborima izabranog Hrvatskog sabora okrenuta je nova stranica hrvatske povijesti. U svom će daljnjem radu ovaj sastav Hrvatskog sabora izglasati Ustav RH te donijeti Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Odluku o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

U nastavku možete pogledati video-isječak o Prvom Općem saboru HDZ-a: