Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Gospiću - uoči svečanog obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Gospića i bivše Općine Gospić - odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Komentirao je, među inim, ovogodišnju proslavu VRO „Oluja“ i pozvao na jedinstvo u Kninu na obilježavanju tog slavnog datuma hrvatske povijesti, SDP-ovo rastakanje i relativiziranje nacionalnih simbola na primjeru (novih) registarskih pločica, SDP-ovo upropaštavanje javnih poduzeća i partijska uhljebljivanja, potpunu neuspješnost ove vlade tijekom cijelog mandata, obveze Hrvatske kao članice NATO-a…

Karamarkovu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O JEDINSTVU U KNINU 

Pitate me da komentiram „dogovor između predsjednika Vlade i predsjednice RH da se obilježavanje 'Oluje' održi prijepodne u Kninu, a poslijepodne u Zagrebu“? Nisam čuo da je dogovor tako definiran. Moje je mišljenje da ne bi trebalo ulaziti u takve eksperimente. Slavimo dvadeset godina najslavnije bitke iz naše teške povijesti - kad smo oslobodili našu domovinu. Ovo je zgodna prilika da pozovem sve političke strukture - Vladu, Sabor, predsjednicu RH - da svi na taj dan budemo jedinstveni. Ova promjena scenarija unosi nejedinstvo, zabunu, konfuziju... To nam nije potrebno. „Oluja“ se može slaviti svuda i svi ljudi koji taj dan neće biti u Kninu, bit će u njemu sa srcem i dušom. Idemo na taj dan biti svi skupa, biti zajedno, zaboraviti na političke podjele… One nisu bitne, političke borbe vodimo svakodnevno, ali 5. kolovoz nije taj dan. To je dan sjećanja na slavne trenutke, dan sjećanja na naše žrtve - predlažem i pozivam da budemo na taj dan svi skupa u Kninu. 

O NOVIM REGISTARSKIM PLOČICAMA

Naravno, mi ćemo podržati građansku inicijativu da se nacionalni simboli ostave na registarskim pločicama. Ovo što se događa je jedan logični slijed intencija koje je nametnula ova vlada - rastače se sve što je nacionalno. Relativizira se sve ono što su naša bitna obilježja! Toliko smo se veselili našoj državi i svemu onome što je simbolizira. U konačnici, zbog jedne male stvari, registarske oznake na kojoj je bio hrvatski grb - bili smo sretni kad smo je dobili. A oni to sada mijenjaju! Unatoč želji cijelog naroda da se to ne radi. Stavljaju neke kockice - dobro da još nisu stavili onu zelenu kockicu koja je simbol SDP-a. Mislim da je to jako, jako loše. Govori o njihovom karakteru, senzibilitetu u odnosu na vlastiti narod, na vrijednosti koje taj narod cijeni i do kojih mu je stalo. Nije dobro - i mi ćemo biti protiv toga.

O OGRANIČAVANJU JAMSTAVA JAVNIM PODUZEĆIMA

Javna poduzeća uglavnom stvaraju gubitke, ali tu se vraćamo na banalnu stvar - javna su poduzeća postala predmetom podjele. Kad su oni pobijedili, doživjeli su javna poduzeća, uprave i nadzorne odbore kao „ratni plijen“. U menadžment javnih poduzeća, naime, postavljali su političke podobnike, ljude koji nemaju pojma o poslu. Javna poduzeća moraju imati najbolji menadžment - ne smiju biti u gubitku. Mi ćemo uvesti struku u vrh javnih poduzeća. To je problem - sve drugo su posljedice. Oni mogu smanjivati potpore, ali to neće donijeti nikakve rezultate. 

O LALOVČEVIM OBEĆANJIMA

Što se tu ima komentirati „najava deficita od pet posto“? To se stalno događa - stalno smo u eroziji. Ništa nisu napravili! „Plan 21“ je najobičnija obmana. Nije bilo pravih investicija, nema proizvodnje, gase se radna mjesta, pali smo na ispod 1,3 milijuna radnih mjesta, 11 zaposlenih zarađuje za sebe i za deset umirovljenika… To nije dobro! Ova je vlada sve promašila i vrijeme je da ode! 

O SIGURNOSNIM SLUŽBAMA I VOJNIM MISIJAMA

Hrvatska je članica NATO-a i ima obveze. Više nismo nesvrstani, iako neki još misle da jesmo. Sjetite se što smo sve radili da bismo ušli u EU i NATO. Naravno da je agresivni terorizam u svijetu opasnost i za nas. Neki trendovi postoje i u susjednoj državi. Prema tome, moramo skrbiti o svojoj sigurnosti i pojačati rad sigurnosnih službi. Naše službe moraju dorasti tome zadatku - naša je situacija takva da se svi skupa moraju uozbiljiti i baviti se sigurnošću države.