Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravit će u dvodnevnom posjetu Republici Austriji 15. i 16. lipnja. Danas će popodne u Poguschu - zajedno s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom i austrijskim saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom - sudjelovati na tradicionalnom okupljanju dnevnog lista Kleine Zeitung.

„Europa koja štiti“

Sutradan, u subotu, predsjednik Plenković sastat će se s kancelarom Kurzom, a potom će obojica sudjelovati na tradicionalnom okupljanju Europa-Forum Wachau, čija je ovogodišnja tema „Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i borbe protiv ilegalnih migracija“.

„Europa koja štiti“ (“A Europe that protects”) inače je slogan austrijskog predsjedanja Europskim vijećem, koje će preuzeti 1. srpnja (u trajanju pola godine).

Hahn, Inzko, Brnabić, Marković

Europa-Forum Wachau, koji od 1995. suorganiziraju austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova i Vlada Savezne Države Donje Austrije (Niederösterreich) s ciljem raspravljanja aktualnih europskih pitanja i političkih odluka, prema običaju se održava u benediktinskoj opatiji Göttweig.

Osim Plenkovića i Kurza, na Forumu će sudjelovati još niz poznatih imena: europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, bugarska ministrica regionalnog razvoja Lilyana Pavlova, visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko, srbijanska premijerka Ana Brnabić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković…

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Petak, 15. lipnja:

15:30     Tradicionalno okupljanje „Kleine Zeitunga“ u Poguschu (Restoran Steirereck, Pogusch 21)

Subota, 16. lipnja:

09:45     Sastanak sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom

10:40     Početak plenarne sjednice Europa-Forum Wachau

11:00     Panel rasprava na temu „Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i borbe protiv ilegalnih migracija“

12:15     Izjave za medije