Dana 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio je, punim nazivom, Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Sjednica je održana u dubokoj konspiraciji  - u podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici. Povijesnom vizijom utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, tog je dana Hrvatska nakon gotovo tisuću godina stekla neovisnost. 

Na Dan neovisnosti, dvadeset i tri godine poslije, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice, predvođeno potpredsjednikom Draženom Bošnjakovićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju, na grobu predsjednika dr. Franje Tuđmana i pred Zidom boli, te na Oltaru domovine. U izaslanstvu u kojem je bio i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, nazočili su brojni dužnosnici, ali i naše brojne članice i članovi iz Grada Zagreba.

S najdubljim smo se pijetetom prisjetili našega pokojnog predsjednika, utemeljitelja suvremene hrvatske države, i svih koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.