Europski fondovi perspektiva su razvoja u lokalnim sredinama. Prilikom obilaska projekta financiranih sredstvima Europske unije istaknuli HDZ-ovi kandidati za
 
Europski parlament Dubravka Šuica, Goran Pauk, Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac.

 

Zahvaljujući europskim fondovima, Hrvatska je u plusu više od 14 milijardi kuna. Prostora za povlačenje sredstava za nove projekte, osobito u ruralnim područjima, itekako ima. Upravo europski novac trebalo bi biti glavna perspektiva razvoju lokalnih sredina. Istaknuli su kandidati Hrvatske demokratske zajednice za Europski parlament prilikom obilaska lokacija i projekta financiranim sredstvima Europske unije.

Sustav navodnjavanja u Orubici samo je jedan od niza uspješnih europskih projekta koji su obišli HDZ-ovi kandidatkinje i kandidati.

U nastavku svojega obilaska budući europarlamentarci posjetili su i Sibinj, gdje je upravo završena energetska obnova osnovne škole, a u tijeku je i izgradnja vrtića. Na području cijele Hrvatske planiraju radovi na još petstotinjak vrtića. Osnovni cilj podići je kvalitetu života mladim obiteljima. 

No u Slavoniji je, smatraju kandidati za Europski parlament, priorotet razvoj poljoprivrede. Za to su na raspolaganju ogromna sredstva. Dio je za izgradnju i širenje svojega obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva iskoristio i Miro Kolesarić iz Dubočca. Od 1994. do danas njegov OPG narastao je na veliku farmu na kojoj se godišnje proizvodi devet tisuća tovljenika. 

Osnovni je cilj u velikoj europskoj obitelji, kaže, dobiti razvijene županije u razvijenim europskim regijama. To je moguće isključivo povlačenjem što većeg iznosa europskoga novca. Tako će se, smatraju kandidati, omogućiti i toliko željena decentralizacija, kao i ravnomjeran razvoj svih područja.

A kandidati HDZ-a za EU parlament posjet Brodsko-posavskoj županiji nastavili su u Slavonskom Brodu. 

U središtu interesa kandidata HDZ-a za Europski parlalment svakako je gospodarstvo. U Slavonskom Brodu zato su između ostaloga posjetili i Luku Brod – jedan od najvećih infrastrukturnih i gospodarskih projekata za razvoj grada, županije no i čitave regije. 

Gospodarskog razvoja nema bez potpore znanosti i obrazovanja. Strojarski fakultet već više od pola stoljeća jedan je od nositelja visokog školstva u gradu no i poveznica s gospodarskim sektorom.

Bitan segment razvoja je i zdravstvo. U tom području Brodsko-posavska županija može se pohvaliti brojnim i vrijednim europskim projektima uz pomoć kojih je omogućena viša kvaliteta zdravstvene zaštite u bolnicama i domovima zdravlja. Stoga je jedna od destinacija danas bila i opća bolnica "Dr. Josip Benčević".

Plava skupina HDZ-ovih kandidata za EU izbore uvjerila se u turističke kapacitete Slavonskom Broda. Upoznali su se s bogatom povijesti Franjevačkog samostana i Crkve Presvetog Trojstva.

Prošetali su Tvrđavom, a zaustavili se u Muzeju tambure, i dalje jedinom takvom postavu u svijetu koji svjedoči o bogatoj povijesti instrumenta i tamburaške glazbe na ovim prostorima.

Kandidati s liste HDZ-a prisjetili su se u Slavonskom Brodu i svih žrtava Domovinskog rata. Posebno onih najnevinijih, stradale djece. Vijenac su položili i upalili svijeće i osnivaču stranke i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.