(Slavonski Brod, 15.11.2016.) Odlazak brodskih majki djece s teškoćama u razvoju na Markov trg uznemirio je jučer javnost. Tražile su odgovor na samo jedno pitanje. Kada će njihova djeca dobiti normalne uvjete za odgoj i obrazovanje. Školu pohađa oko 100 djece, u kvadraturi koja jedva primi 30 djece u jednoj smjeni, vlaga se uvukla u zidove, žbuka otpada. Činjenice govore za sebe i traže odgovore.
Odgovori se jasno naslućuju i to u proračunu kojim je za OŠ "Milan Amruš" osigurano 14 milijuna i 700 tisuća kuna iduće godine, a u projekcijama za 2021. i 2022. po još 10 milijuna kuna.

- Svako dijete s teškoćama u razvoju ima potpuno pravo na obrazovanje u skladu sa najsuvremenijim obrazovnim standardima. Zaposlenici OŠ „Milan Amruš“ rade kvalitetno i daju sve od sebe kako bi se djeci takvo obrazovanje i pružilo. Svjesni činjenice da školska zgrada već godina ne zadovoljava osnovne uvjete i standarde prošle godine, saborski zastupnici HDZ-a iz naše Županije uputili su amandman da se u proračun uvrsti stavka za izgradnju nove školske zgrade. U skladu s tim, sredstva za izgradnju zgrade planirana su iz Norveške darovnice. Imali smo i soluciju ako to ne uspije onda će se uvrstiti u proračun za 2020.godinu s projekcijama za 2021.i 2022.godinu. Kako je već poznato da sredstva iz darovnice nisu realizirana, a u duhu našeg amandmana, Vlada je već na sjednici 31.listopada raspravljala o prijedlogu. Tjedan dana kasnije prijedlog proračuna upućen je na raspravu u Hrvatski Sabor, a evo jučer je Sabor izglasao proračun za iduću godinu s projekcijama za 2021. i 2022.godinu. - kazao je Pero Ćosić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Brodsko- posavske županije.


Za OŠ "Milan Amruš" osigurano je 14 milijuna i 700 tisuća kuna za 2020. godinu, a u projekcijama za 2021. i 2022. po još 10 milijuna kuna.

- Sredstva su raspoređena kroz tri godine jer će izgradnja škole trajati. Ne možemo očekivati da će se takva zgrada izgraditi u jednoj godini i biti spremna za korištenje već iduću jesen. Ne trebamo se inatiti jer ovo je financijski i izvedbeno zahtjevan projekt koji radimo i za iduće generacije školaraca. To nije privremeno, već trajno rješenje i moramo raditi kvalitetno u skladu sa standardima građevinske struke. Svatko tko je na bilo koji način uključen u graditeljstvo, zna da objektivno završetak radova možemo očekivati, uz osigurana sredstva, za dvije godine minimalno. No, obzirom na opseg poslova i period koji tomu prethodi u smislu ugovora, provedenih natječaja pa u konačnici i izgradnje, valja biti još malo strpljiv kako bi djeca i zaposlenici mogli boraviti i raditi u najsuvremenijoj školi za djecu s teškoćama.-


Unatoč poznatim informacijama majke djece jučer su ipak stigle u Zagreb i ukazale na problem s kojim se suočavaju već godinama.
- Majke školaraca OŠ „Milan Amruš“ jučer su došle na Markov trg kako bi ukazale na neophodnost i hitnost izgradnje nove škole, što je njihovo apsolutno legitimno pravo. Iskreno suosjećam s njima, posebice jer sam svjestan koliko im je bilo zahtjevno organizirati se i doći u Zagreb pored svih obveza koje svakodnevno imaju. Razgovarao sam s njima, objasnio da je Vlada u proračun uvrstila izgradnju nove školske zgrade i da su njihovi zahtjevi ispunjeni. Jednako tako s majkama su razgovarali i drugi saborski zastupnici kao i ministar Zdravko Marić. Smatram da smo svi zajedno majkama koje su došle na Markov trg zapravo dali najbolju i najčvršću podršku, onu konkretnu, 80 zastupnika koji su glasali za proračun i 80 "ZA" novu školu njihove djece. Sve nas je začudilo da organizatori prosvjeda nisu znali kako je Vlada već 31.listopada uvrstila projekt škole u Državni proračun. Osobno sam o tome, obavijestio ravnateljicu škole i razgovarajući s njom saznao kako ni ona osobno nije znala za tu činjenicu te da je prosvjed bio i volja osnivača koji također nije bio informiran o prihvaćanju amandmana. Iako su od mene saznali da su sredstva osigurana u izvornom proračunu, oni nisu odgodili prosvjed već su ga nepotrebno organizirali promijenivši propagandnu poruku iz "nebrige Vlade" u "nedovoljnu brigu" ili iz "nema novaca" u "ima malo novaca".- kazao je Ćosić napominjući da razumije roditelje koji već četiri desetljeća slušaju obećanja.

- Vjerujem da su izgubili povjerenje u institucije i jednostavno nisu vjerovali da je izgradnja škole konačno pred samom realizacijom. No, ono što ne razumijem i smatram krajnje neumjesnim je to što su pojedinci iskoristili majke djece s teškoćama u razvoju za vlastiti politički populizam. To nikako nije način na koji trebamo razvijati i graditi političke rasprave i odnose u javnosti pogotovo kada su u pitanju najosjetljivije skupine, u ovom slučaju djeca.-

Škola, dodaje Ćosić,  neće biti izgrađena na proljeće, već je to proces koji će se odraditi u najkraćem mogućem vremenu u skladu s pravilima struke.

- Ovo je prilika da pozovem sve političke aktere, a posebice Grad Slavonski Brod koji je i osnivač škole, županiju, ali i druga ministarstva da zajedničkim snagama, upravo kao što su to učinili i u drugim gradovima, primjerice Virovitici, gdje su pored Ministarstva znanosti i obrazovanja bili uključeni Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, ali i sve druge da se priključe realizaciji ovog projekta. Oko ovakvih važnih projekta, ukoliko želimo privući sredstva iz EU fondova i realizirati iste, moramo raditi zajedno u interesu naših sugrađana. Školu za djecu s teškoćama u razvoju ćemo izgraditi ali onda ju treba i opremiti, tako da, rekao bih, moramo svi još puno toga učiniti.-

Izvor: EBrod

http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/pero-cosic:-djeca-s--teskocam...