(Slavonski Brod, 29.10.2019., priopćenje za javnost) Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Brodsko- posavske županije izražava solidarnost sa radnicima Đure Đaković u štrajku i s njihovim obiteljima jer svaki radnik ima potpuno pravo na naknadu za svoj rad. Zato podržavamo radnike u svojim nastojanjima da zaštite svoja prava i štrajkom se izbore za svoju zasluženu plaću. Na temelju i naših apela Vlada Republike Hrvatske više se uključila u rješavanje problema, prije svega kako bi pomogla radnicima u što skorijem pronalasku rješenja za njihove zahtjeve.

Na loše stanje u slavonskobrodskoj tvrtki Đuro Đaković Županijska organizacija HDZ-a upozorava već više od šest godina, još od vremena Vlade SDP-a Zorana Milanovića. Da tvrtka akumulira gubitke upozoravali smo raznim kanalima- putem medija, održavanjem tematske sjednice Županijske skupštine (listopad 2013.g.), upućenim pitanjima ministrima u Saboru (2016.g, 2018.g.), kroz pismo upućeno premijeru Andreju Plenkoviću (ožujak 2017.g.), sazivanjem konferencije za medije (siječanj 2018.g.), na svim Savjetima za Slavoniju, Srijem i Baranju te raznim drugim prigodama na temu gospodarstva. Zalagali smo se kako bi se javno artikulirala tema lošeg stanja u ĐĐ i da bi se na taj način utjecalo na bolje poslovne odluke Nadzornog odbora i Uprave Grupe ĐĐ, kao i Uprava tvrtki unutar Grupe.

Nažalost, naši medijski nastupi na temu lošeg stanja u tvrtki ĐĐ i apeli kojima smo upozoravali da se konstantno generiraju gubitci, nisu naišli na podršku niti Sindikata, niti pojedinačnih dioničara, niti Uprava društva. Štoviše, u isto vrijeme kada smo mi upozoravali na iznimno loše stanje u tvrtki, iz tvrtke ĐĐ hvalili su se novim milijunskim ugovorima i rastom prihoda, a naši su angažmani žestoko kritizirani od nekih dioničara tvrtke ĐĐ. Naše je zanimanje za tvrtku bilo uvijek isključivo iz svjesnosti o njezinoj velikoj važnosti za živote brojnih obitelji, iz svjesnosti o bitnosti proizvodnje koja je pokretač razvoja gospodarstva i skoro stogodišnje tradicije koje predstavlja Đuro Đaković za sve nas koji živimo u Brodsko- posavskoj županiji. 

Budući da aktualna Vlada daje poseban naglasak prema Slavoniji, Vlada je prije godinu dana pomogla Đuri Đaković i spasila proizvodnju jamstvom od 95 milijuna kuna. Međutim, loše poslovanje Đure Đaković nije se promijenilo, tvrtka je i dalje generirala gubitke, a zbog prevelikog rizika i gubitaka poslovanja napustila ju je i banka koja ju je pratila u proizvodnji. Županijska organizacija HDZ-a BPŽ smatra da za Đuru Đaković moramo tražiti dugoročno održiva rješenja jer ćemo samo tako sačuvati tradiciju metaloprerađivačke djelatnosti. Kratkoročni krediti i jamstva, kao i isključivo pozivanje države na odgovornost za poslovanje ĐĐ, nisu garancije održivosti proizvodnje. Trajno rješenje problema vidimo u pronalasku strateškog partnera s kojim bi se zaista prebrodili problemi, sačuvala radna mjesta i za Đuru Đaković osigurala budućnost na tržištu.

Predsjednik ŽO HDZ BPŽ:

Pero Ćosić, dipl. ing.