(Slavonski Brod, 11.5.2019.) U suradnji s predsjednicom Udruge „Nisi Sama“ gospođom Ivanom Kalogjerom Zajednica žena HDZ-a Brodsko – posavske županije organizirala je tribinu o ženskom zdravlju- „Zdrava kava“. Tribinu su modelirali gospođa Kalogjera, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko- posavske županije doc. prim. dr.sc. Ante Cvitković, doktorica medicine Renata Čanić iz Lige protiv raka BPŽ, te ginekologinja Zrinka Tomac. Tribini U Hotelu „Savus“ prisustvovalo je više od pedesetak žena, a zahvaljujući predsjednici Zajednici žena HDZ-a BPŽ gospođi Ljubici Maksimčuk organiziranjem ove „Zdrave kave“ i naš je grad upisan na kartu gradova koji su podržali akciju „Lila tjedan- Tjedan ženskog zdravlja“.

Predsjednica Udruge „Nisi sama“ Ivana Kalogjera objasnila je kako se širom Hrvatske organiziraju  slične akcije u okviru „Lila tjedna“. Cilj kampanje je podizanje svjesnosti o važnosti pravodobne dijagnostike i ranog početka liječenja ženskih tumora dojke, jajnika i vrata maternica te prevencije i načina života. Gospođa Kologjera podijelila je svoje osobno iskustvo borbe s karcinom i istaknula da: „Mi žene si moramo naći vremena za preventivni pregled, jer ranim otkrivanjem karcinoma u današnje vrijeme on je posve izlječiv.“

„Brodsko- posavska županija je treća županija po broju preventivnih pregleda u Republici Hrvatskoj i po tome smo zaista dobri. Naravno, možemo biti bolji i cilj ovakvih akcija je poticaj žena da se odazovu na preventivne preglede kako bi ih se što više pregledalo na vrijeme.“ objasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Cvitković.

Ginekologinja Zrinka Tomac istaknula je važnost preventivnog pregleda, posebice naglasivši „Godišnji ginekološki pregled mora uključivati i pregled ultrazvukom. Dakle, jedan puta na godinu obavezno napraviti papa test, i pregled jajnika i maternice ultrazvukom jer se neki karcinomi, kao što je to karcinom jajnika, mogu samo ultrazvukom dijagnosticirati.“ Također je opisala kako tim na ginekologiji Opće bolnice dr. Josip Benčević brine o svim svojim pacijenticama, ali su zabrinuti jer se povećava broj oboljelih žena od karcinoma, a posebice oboljelih žena u dvadesetim godinama.

„Žene se ne trebaju brinuti da će im nateći ruka kad operiraju karcinom dojke ili da će doći do bilo kakvih drugih popratnih problema. Karcinom se danas operira bez većih oteklina, a rekonstrukcija dojke je postao standardizirani zahvat“, istaknula je doktorica medicine Renata Čanić. Posebice je istaknula formulu 1+1+1, odnosno formulu samopregled + pregled mamografijom + pregled ultrazvukom jer se kod većine oboljelih žena karcinom dijagnosticiran na vrijeme, odnosno kao rani rak dojke je operabilan i izlječiv.

Neke prisutne žene na tribini podijelile su svoja osobna iskustva borbe protiv karcinoma i sve one su pokazale iznimnu hrabrost pobijedivši tu opaku bolest. „Sretna sam da sam uspjela organizirati „Zdravu kavu“ i kod nas u Slavonskom Brodu, a hvala svima koji su sudjelovali i koji su se podržali ovu akciju. Nadam se da smo povećali svjesnost o važnosti preventivnih pregleda i da smo uspjele makar malo potaknuti neke žene da si odvoje više vremena za sebe i svoje zdravlje te odu na preventivne preglede“ istaknula je predsjednica Zajednice žena HDZ-a BPŽ i saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.