Povodom Dana Općine Marija Bistrica koje se obilježava 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke, svečanom sjednicom obilježen je Dan Općine Marija Bistrica, a svečanost je svojim dolaskom uveličao predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković.
 
Svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio svima na dolasku. Također, istaknuo je veliki značaj Marije Bistrice kroz povijest Republike Hrvatske.
 
Načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički, u svom je govoru zahvalio Vladi Republike Hrvatske i resornom ministru što će se graditi tri nova paviljona dječjeg vrtića. Ujedno je zahvalio i Krapinsko-zagorskoj županiji, koja će uz obnovu Područne škole Laz, omogućiti da se jedno odjeljenje dječjeg vrtića smjesti u školi.
 
- Zahvaljujem svim ministarstvima, javnim ustanovama i svim kolegama koji nam pomažu i koji će nam pomagati. Vjerujem da ćemo naći prilike da ostvarimo sve ono što smo zacrtali. Imamo volje, imamo htijenja, imamo znanja – rekao je Milički te posebno zahvalio svetištu s kojim izvrsno surađuju, kao i svojim djelatnicima te čestitao dobitnicima nagrada.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je veliko zadovoljstvo na svemu što je Općina učinila za razvoj Marije Bistrice. Ujedno je kazao kako se sjeća prije nekoliko godina kada su mu predstavili svoju viziju razvoja Marije Bistrice.
 
- Iz niza projekata koje smo danas imali prigode vidjeti i o njima čuti, mogu konstatirati da ste ideje već pretvorili u djelo, u postignuća koja su značajno unaprijedila kvalitetu života svih žitelja Marije Bistrice, velikoga marjanskog svetišta, a ujedno, možemo reći, i perjanice vjerskog turizma u Hrvatskoj. Čini mi se izvrsnim da ste u ovako zahtjevnim okolnostima kakve smo imali zadnjih nekoliko godina, unatoč svemu, realizirali brojne projekte na dobrobit vaših stanovnika i svih koji ovdje dolaze - rekao je Plenković.
 
Dodao je kako je Marija Bistrica jedan od možda najboljih i najučinkovitijih primjera korištenja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu sakralne baštine.
 
- Moram reći da sam pratio ovaj cijeli proces jer je bivši rektor, a i moj bivši župnik u župi sv. Blaža monsinjor Koren, itekako vodio računa da ovaj proces obnove u Mariji Bistrici bude pravovremen i da bude realiziran - rekao je Plenković te kazao kako je zadovoljan obnovom jer je ona i simbolička obnova. Dodao je kako ih sve pozdravlja ministar Oleg Butković koji mu je rekao kako se približava trenutak za zadnje dozvole i raspisivanje natječaja da se riješi 3,6 km brze ceste do Marije Bistrice.
 
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na škole, podsjećajući na otvorenje Dječjeg vrtića Pušlek, koji je otvoren prije 2 godine te u njemu boravi 180 predškolske djece, dodajući kako je to jedan od najljepših i najmodernijih vrtića.
 
- Točno prije tjedan dana smo ministar Fuchs i ja lansirali Javni natječaj iz prvog dijela Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog 302 milijuna eura za izgradnju osnovnoškolske infrastrukture, a na to će se nadovezati još milijarda i 200 milijuna eura za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu diljem Hrvatske, dakle škole i sportske dvorane. To je najveće ulaganje ikad u Hrvatskoj u obrazovnu infrastrukturu, najvećim dijelom bespovratnih sredstava - rekao je premijer Plenković dodajući kako je cilj da do 2027. godine baš sva djeca u Hrvatskoj budu u jednosmjenskoj nastavi. Ujedno je kazao kako vjeruje da će Općini i dalje pomagati u brojnim projektima.
 
- Mi ćemo nastojati koliko god možemo, kao što radimo diljem Hrvatske za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, to i konkretno i učiniti. I kroz projekt Sjever koji je izrazito važan za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Tu ima niz projekata koje ste kandidirali kao Županija i kao gradovi i općine. I mi ćemo, kroz politiku multiresorne koordinacije, nastojati pronalaziti sredstva za razvoj Hrvatskoga Zagorja, Krapinsko-zagorske županije i naravno pritom posebno voditi računa o Mariji Bistrici - rekao je premijer.
 
Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu nagrada i priznanja zaslužnim mještanima koji su svojim radom doprinijeli razvoju i promociji Općine. U ime nagrađenih obratio se Branimir Bilić, počasni građanin Marije Bistrice, novinar HRT-a, koji se ujedno svima i zahvalio.
 
 
Svečana sjednica okupila je brojne gradonačelnike i načelnike iz Krapinsko-zagorske županije. Među gostima bili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te saborski zastupnik, gradonačelnik Krapine i predsjednik HDZ-a KZŽ Zoran Gregurović, saborski zastupnici Siniša Jenkač i Žarko Tušek. Zatim župani Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i Varaždinske Anđelko Stričak. Na svečanosti je bio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek te načelnik slavonske općine Jarmina Goran Ileković.