(VIDEO) U organizaciji voditeljice Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravke Šuice i Grada Dubrovnika, u EP-u u Bruxellesu održana je konferencija pod nazivom „Dubrovnik slavi baštinu“ povodom 4 obljetnice - 600. postavljanja stupa u čast vitezu Orlandu ispred Crkve svetog Vlaha, 70. pokretanja Dubrovačkih ljetnih igara, 40. uvrštavanja dubrovačke stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske baštine i 10. uvrštavanja Feste svetog Vlaha na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Cilj konferencije „Dubrovnik slavi baštinu“ bila je promocija iznimno bogate dubrovačke materijalne i nematerijalne baštine kako bi se dodatno učvrstio kulturni identitet grada Dubrovnika i Republike Hrvatske.

Važnost Orlanda za europsku kulturu

Konferenciju je kratkom glazbenom točkom otvorio gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a eurozastupnica Šuica obratila se sudionicima konferencije uvodnim govorom:

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, dubrovački Orlandov stup postao je posljednji takav stup koji se „priključio“ prostoru EU-a, uz Orlandove stupove iz Njemačke, Češke, Slovačke i drugih europskih zemalja. Tim je činom ovaj povijesni simbol zaokružio teritorij EU-a i obogatio ga našom kulturom. Sve obljetnice koje ove godine obilježavamo dokaz su snažnog, slobodnog i poviješću bogatog Grada Dubrovnika! Posebno mi je drago što je ovo u Europskom parlamentu već druga konferencija, nakon one u prosincu 2013. godine, o važnosti Orlanda za europsku kulturu!

Skrb o kulturnoj baštini

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić predstavila je projekte Grada, a pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž govorila je o 600. obljetnici „Orlanda“.

Francesca Vlašić predstavila je Dubrovačke ljetne igre i njihovu povijest. Sudionici konferencije istaknuli su važnost skrbi o bogatom kulturnom nasljeđu koje predstavlja dubrovački, hrvatski i europski identitet. Pravilno se skrbeći o našoj kulturnoj baštini potrebno je prenositi neprocjenjivo kulturno blago budućim naraštajima, isto kao što je i naslijeđeno od naših predaka.

Dubrovnik slavi baštinu

Na konferenciji „Dubrovnik slavi baštinu“ sudjelovao je i povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsicsa:

- Htio bih istaknuti stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu te goleme napore koje su i Grad i RH uložili kako bi se očuvali spomenici. Orlandova godina predstavlja nastavak Europske godine kulture koju smo obilježili prošle godine i zato mi je posebno drago sudjelovati na ovoj konferenciji! Eurozastupnica Šuica kao bivša gradonačelnica posebno dobro poznaje dubrovačku kulturu i baštinu i konstantno radi na njenoj promociji!

Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra još jednom glazbenom točkom službeno je zatvorio konferenciju „Dubrovnik slavi baštinu“ u Europskom parlamentu.

Videozapis TV emisije Iz srca Europe: