Glasovanjem na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski parlament (EP) potvrdio je svoju poziciju u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. te ponovno od Europske komisije (vlade EU-a) zatražio da se u dugoročnom proračunu ne smanjuju sredstva za kohezijske i poljoprivredne politike.

Nedopustiva situacija

Jedna od glavnih govornica Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u Europskoj uniji, na toj je sjednici bila naša eurozastupnica (i potpredsjednica HDZ-a) Ivana Maletić, koja je i kao članica Odbora za proračun i Odbora za regionalni razvoj EP-a - braneći interese Lijepe Naše - više puta kritizirala prijedlog Europske komisije (EK), ističući da se ne mogu znatno povećavati (više od 20%) programi konkurentnosti (Obzor, Cosme, Life, CEF, Erasmus), a smanjivati programi kohezije i solidarnosti - poput Europskog socijalnog fonda (za 10%), Kohezijskog fonda (za 45%) i Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj (28%).

Nedopustiva, paradoksalna situacija

- Ovo je paradoksalna, nedopustiva situacija. Kakva je poruka proračuna? Programe konkurentnosti, koje bi EK povećala, najviše koriste najrazvijenije države članice, a smanjila bi programe kojima se pomaže i potiče rast u manje razvijenim članicama te podižu životni uvjeti za sve građane u EU. Prijedlog ne može rezultirati smanjenjem razlika u razvijenosti, nego upravo obrnuto. A povećanje razlika nikako nije cilj EU-a! - istaknula je Maletić na plenarnoj sjednici.

Ne možemo prihvatiti prijedlog Komisije - nastavila je - kojim bi se za gotovo trećinu smanjila sredstva za ruralni razvoj, i to baš sad, u uvjetima depopulacije i nestajanja sela, kada promoviramo novi koncept „pametnih sela“ u želji da ruralne krajeve učinimo privlačnima za život, za što su potrebna i dodatna ulaganja.

ZA ujednačeni razvoj svih članica EU-a!

U daljnjoj raspravi u Strasbourgu Maletić je još naglašavala da „ne možemo govoriti jedno, a kroz proračun poručivati drugo“:

- Ne možemo se zalagati za ravnomjerni razvoj, a umanjivati sredstva za nerazvijene. Ne možemo potpisivati deklaracije o „pametnim selima“, a sredstva za ruralni razvoj smanjivati za trećinu. Ne možemo govoriti o važnosti cjeloživotnog učenja i socijalnoj uključivosti, a smanjivati Europski socijalni fond. Ne možemo promovirati prometnu i energetsku povezanost, a za gotovo polovicu smanjiti Kohezijski fond, koji najvećim dijelom financira upravo te projekte!

Stav EPP-a i cijeloga Europskog parlamenta vrlo je jasan: ne želimo smanjenja programa kohezijske i politike poljoprivrednog i ruralnog razvoja. Jer, naš cilj je ujednačeni razvoj svih krajeva EU-a! - zaključila je naša Ivana Maletić.

PLENKOVIĆ: RH PROTIV POVEĆANJA NACIONALNOG UDJELA U EU PROJEKTIMA!

Osim o europskim reakcijama na njegova upozorenja o neravnopravnosti Hrvata u BiH, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u svome jučerašnjem izvješću Hrvatskom saboru o zadnja četiri sastanka Europskog vijeća govorio je i o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/reakcija-eu-na-nasa-upozorenja-o-marginalizaciji-hrvata-u-bih-u-ponedjeljak

Hvatanje koraka sa Zapadom

Naglasio je da je za Hrvatsku najvažnije zadržati sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku, prije svega zbog gospodarskih interesa i lovljenja koraka s drugim članicama Europske unije. Također, RH se protivi prijedlogu Komisije da se poveća nacionalno sufinanciranje EU projekata s 15 na 30%:

- Protivimo se i smanjenju predfinanciranja programa na 0,5%, a isto tako i smanjenja razdoblja apsorpcije s onog što je danas kolokvijalno nazvano N+3 na N+2, jer moramo još uvijek raditi na našim institucionalnim kapacitetima i omogućiti pravodobno povlačenje sredstava uz vrlo realnu optiku naših sposobnosti.

Na svakom sastanku ZA hrvatske interese!

Predsjednik Plenković najavio je niz sastanaka na međunarodnoj razini na kojima će braniti hrvatske pozicije. Njegovo cijelo izvješće možete pročitati na donjem linku:

https://vlada.gov.hr/vijesti/za-hrvatsku-je-vazno-u-iducoj-financijskoj-perspektivi-eu-a-zadrzati-sredstva-za-kohezijsku-i-poljoprivrednu-politiku/24717