Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Ženevi je sudjelovao na sastanku na vrhu „Strateški dijalog o zapadnom Balkanu“ u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma. Sastanak na vrhu okupio je predsjednike država ili vlada te ministre iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske.

U izjavi za medije, predsjednik Plenković naglasio je da je sinoć i danas s nekoliko lidera jugoistoka Europe - i drugih članica Europske unije - razgovarao o mogućem doprinosu Svjetskog gospodarskog foruma razvoju konkurentnosti, investicija, digitalizacije i inovacija.

- To je prava dodana vrijednost angažmana ovako prestižne institucije koja može pomoći gospodarskom razvoju Hrvatske, ali i nama susjednih zemalja.

20. godišnjica zagrebačkog sastanka na vrhu

Kako je istaknuo predsjednik Vlade, danas se razgovaralo o nastavku dijaloga i kako da on bude dio redovitih aktivnosti Gospodarskog foruma u Davosu te da se u državama jugoistoka  Europe povremeno održavaju sastanci - s poslovnim svijetom, institucijama, medijima, svima onima koji su bitni.

- Hrvatska na ovaj proces gleda kao dio cjelovitih priprema za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. Kao što smo i najavili, pripravni smo organizirati sastanak na vrhu između država članica Europske unije i država jugoistočne Europe, odnosno napraviti 20. godišnjicu zagrebačkog sastanka na vrhu.

Poručio je da Hrvatska želi pokazati vodstvo s obzirom na poziciju članice Europske unije i NATO-a te pomoći pozitivne procese u hrvatskom susjedstvu.

Jasna pozicija Hrvatske o arbitraži

Na pitanje o granici sa Slovenijom i susretu sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednik Plenković odgovorio je da je dobro da se vodi dijalog te da je pozicija Hrvatske sasvim jasna.

- Želimo riješiti pitanje granice na način koji će biti objema državama prihvatljiv. Hrvatska je iz arbitražnog procesa izašla jednoglasnom odlukom tadašnjeg saziva Hrvatskog sabora. Izašla je jer je proces bio - kontaminiran. Arbitražni sud je nastavio djelovati, međutim arbitražna presuda za Hrvatsku nije valjana. Želimo kroz dijalog, dobru volju i smireno ozračje u Hrvatskoj, a nadam se i u Sloveniji, postići rješenje s kojim će moći živjeti obje države. To je naša glavna poruka.

Opstanak hrvatske brodogradnje

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za blokadu računa u Uljaniku, predsjednik Plenković je rekao da je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas posjetio  brodogradilište „3. maj“.

- Nastojimo naći rješenje u jednom od ona tri scenarija o kojima sam govorio na sjednici Vlade u Puli. Snažno smo zainteresirani da opstane hrvatska brodogradnja. Želimo pronaći održiva rješenja, bazirana na načelima tržišne ekonomije - u skladu s hrvatskim i europskim propisima. Beskrajno subvencioniranje kao što je bilo prije, mislim da nije više realno. Zato je važno pronaći okvir koji može omogućiti isplatu plaća, ali i konkurentnost Uljanika i 3. maja. Ima jako puno zainteresiranih za ta dva brodogradilišta. Razgovori u ovom trenutku traju.

Predsjednik Plenković dodao je da postoje planovi restrukturiranja te da su državna jamstva za sanaciju dana u kontekstu onoga što je odobrila Europska komisija.

- Tu nema simplificiranja - postoje smjernice koje se tiču restrukturiranja ovakvih kompanija. Zato bih volio da iscrpimo sve moguće varijante prije nego što donesemo konačne odluke.

Photo: EPA