Hrvatska policija je sposobna sama nadzirati našu granicu i ne treba joj dodatna pomoć Frontexa, Europske agencije za nadzor granica, koji treba biti raspoređen na prvim vanjskim granicama EU - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Salzburgu, gdje danas sudjeluje na neformalnom sastanku šefova država ili vlada zemalja članica Europske unije. Glavne teme summita su pitanje ilegalnih migracija i Brexit.

- Naša je suradnja s Frontexom odlična, znate da Fronexov zrakoplov iz Zadra nadzire cijeli prostor jugoistoka Europe. Što se tiče snaga Frontexa koje bi trebale ići na jugoistok Europe, mislimo da one trebaju ići na vanjsku granicu, pojačati one zemlje gdje je propusnost veća. Mi smo, što se naših sposobnosti tiče, vrlo jaki i kvalitetni i ne vidim da hrvatskoj policiji treba dodatna asistencija.

Cjelovit pristup migracijskom pitanju

Predsjednik Plenković je istaknuo da se problem migracija mora rješavati na izvorištu. „To je dugoročno jedini održivi put“, rekao je, dodajući da cjeloviti pristup migracijskom pitanju uključuje čvršću vanjsku granicu, a to za one koji se nalaze na istočnomediteranskoj ruti znači poštovati dogovor s Turskom, jačati granice između Grčke i Turske i između Grčke i Makedonije, otkuda ilegalni migranti preko Srbije i BiH kreću prema Hrvatskoj.

- Jačamo naše sposobnosti, šest i pol tisuća policajaca je na hrvatskim granicama i na taj način dajemo naš doprinos. Što se tiče obveza koje smo preuzeli u pogledu premještaja i preseljenja izbjeglica mi kod toga stojimo bez ikakvih dilema. Redovito uplaćujemo i sada ide peta tranša za Tursku i ostaje nam još jedna i sve skupa će biti skoro šest milijuna eura, što je s obzirom na veličinu naše zemlje vrlo solidno. Mislim da smo se pokazali konstruktivnim i ozbiljnim kao i u pogledu sekundarnih migracija unutar EU-a.