Posebno mi je drago jer je upravo udruga koja objedinjuje mladost, obrazovanje, poduzetništvo i međunarodnu povezanost dobila ovo prestižno priznanje. Da me netko pita što bi bio „recept“ za uspjeh u današnjem svijetu, prepunom novih izazova, onda bih sasvim sigurno naveo ta četiri „sastojka" - rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uručivši Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije (HUKI), udruzi koja okuplja mlade kreativce, nagradu "Europski građanin" za 2018. godine.

Inspirativni primjer

Udrugu HUKI - osnovanu radi promicanja talenata, poduzetništva, inovacija i umrežavanja te rješavanja izazova lokalnih zajednica kroz društvene inovacije - za nagradu su nominirali naši europarlamentarci Ivana Maletić i Ivica Tolić.

- Primjer ove udruge mladih mogao bi inspirirati sve koji se žele baviti poduzetništvom u suvremenome globalnom društvu. Ali, to je primjer i kako bi trebale djelovati institucije u našoj zemlji: poticati mlade da se povezuju i uče nova umijeća i znanja kako bi bili što kvalitetniji na tržištu rada  i kako bi mogli pridonijeti rastu i razvoju - poručila je Maletić na dodjeli nagrade.

LEAP Summit

HUKI inače organizira više od 30 projekata svake godine, a najveći je LEAP Summit - međunarodna konferencija koja već tri godine u Zagrebu okuplja više od 3.000 mladih iz 40-ak država svijeta. Konferencija je usmjerena na poticanje mladih na poduzetništvo, razmjenu ideja i znanja te inspiriranje i ohrabrivanje u pronalasku zanimanja. Projektom se želi stvoriti mreža ljudi različitih struka koji dijele zajedničke ambicije za uspjeh i kreiranje pozitivnih promjena u svojim sredinama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatskom-uredu-za-kreativnost-i-inovacije-nagrada-europski-gradanin

Uz središnju konferenciju u Zagrebu u trajanju od tri dana, HUKI organizira i jednodnevne konferencije za mlade u više od 30 gradova Europske unije pod nazivom LEAPin.

- Mladi su velika snaga Europe i trebali bi biti motor rasta i razvoja svake pojedine države - kazao je Andrej Hanzir koji je u ime udruge primio nagradu.

„EUROPSKI GRAĐANIN“

Nagradu "Europski građanin" od 2008. dodjeljuje Europski parlament kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljega uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/isusovac-tvrtko-barun-i-hrvatska-udruga-transplant-dobitnici-nagrade-europski