Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je jučer i danas na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu.

Što se tiče pitanja vanjske politike, sigurnosti i obrane, o kojima je Vijeće raspravljalo jučer, predsjednik Plenković je u izjavi za medije kratko ocijenio da je napravljen iskorak nakon godinu dana provedbe Globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

- Vodili smo vrlo otvorenu i vrlo korisnu raspravu.

Gospodarstvo, migracije, digitalno društvo…

Danas su, kao što je i bilo najavljeno, glavne teme bile vezane za gospodarstvo, migracije i digitalno društvo.

- Možemo biti zadovoljni sa zaključcima. Oni odgovaraju svim pozicijama koje je Vlada RH usvojila i sve onome što smo pripremali uoči sastanka Europskoga vijeća.

Razgovor s Theresom May

Predsjednik Plenković je napomenuo da je ključna tema za Hrvatsku u razgovorima o Brexitu upravo status hrvatskih radnika u Ujedinjenoj Kraljevini.

- Razgovarao sam s premijerkom Theresom May o tome. Između ostalog, naša je pozicija da hrvatski državljani budu podjednako tretirani kao i državljani starijih članica EU. Na tome ćemo inzistirati.

Bespovratno kompromitirana arbitraža

Govoreći o hrvatskim stajalištima o arbitraži sa Slovenijom, Plenković je napomenuo da je naša pozicija sasvim jasna cijelo ovo vrijeme, što je ponovio i slovenskom kolegi Ceraru.

- Za nas je arbitraža nepovratno završena zbog krivnje slovenske strane. Arbitraža je kontaminirana i kompromitirana i mi smo iz nje izašli temeljem jednoglasne odluke Hrvatskoga sabora. Obavili smo notifikacije i u njoj ne sudjelujemo.

Razgovor s Mirom Cerarom

Važnim je Plenković ocijenio da Hrvatska ostaje otvorena za razgovore sa Slovenijom.

- Pitanje granica će se morati kad-tad riješiti, ali ne arbitražnom presudom. Ne želimo bilo kakve jednostrane aktivnosti nakon što ta presuda bude objavljena i na tom sam tragu razgovarao i s kolegom Cerarom, ali i s brojnim drugim kolegama na Europskom vijeću.

Ponovio je da je za Hrvatsku situacija sasvim čista i jasna te poručio da u tom pogledu nema odustajanja ni za milimetar. Napomenuo je da odluke međunarodnih sudova i arbitraža treba poštivati i provoditi, ali onda kada je sve čisto i korektno, a ne onda kada je aktivnost samog suda bila apsolutno protivna međunarodnom pravu. Dodao je da je važno da se nakon što presuda bude objavljena pokuša u javnosti smiriti ton i tražiti rješenje koje mora biti plod razgovora između dvije države.

Neprihvatljiva regionalna jurisdikcija Srbije

Što se tiče pregovora sa Srbijom o poglavlju 23, predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da će pristupni pregovori trajati godinama, istaknuvši da Hrvatska ima vremena, metodologiju i način kako riješiti problem spornog, hibridnog zakona o proširenoj regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja za ratne zločine. Naveo je kako će i u bilateralnim razgovorima Hrvatska inzistirati na rješavanju toga problema.

- To je problem koji je uvijek na dnevnom redu, a mi smo našu poziciju više puta vrlo jasno markirali: štitimo hrvatske branitelje, štitimo naše državljane, koji i kao državljani članice Europske unije ne smiju biti u podređenom položaju. Takva vrsta proširenja nadležnosti za nas je neprihvatljiva i naravno da se tome protivimo. Tu smo situaciju jasno pojasnili više puta europskim partnerima, a i kolegama u Beogradu.