(PHOTO) U tijeku je druga plenarna sjednica Kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Helsinkiju, na kojoj će 758 izaslanica i izaslanika najsnažnije političke grupacije u EU-u, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, izabrati tzv. spitzenkandidata za izbore za Europski parlament u svibnju 2019. godine. Vjerujemo da će „vodeći kandidat“ EPP-a - nakon još jedne pobjede naše političke obitelji - postati i novi predsjednik Europske komisije.

Obraćanje predsjednika Plenkovića

U utrci su Finac Alexander Stubb, predstavnik liberalnijeg krila EPP-a, i Nijemac Manfred Weber, odmjereni konzervativac i član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) - kojeg snažno podupire HDZ, što će u svome današnjem obraćanju na Kongresu dodatno naglasiti predsjednik Andrej Plenković.

Tijekom dana predsjednik HDZ-a i Vlade RH imat će i niz bilateralnih sastanaka, kao što je i jučer razgovarao s nizom državnika i čelnika stranaka iz obitelji EPP-a: predsjednik Stranke nacionalne koalicije (Kansallinen Kokoomus) i potpredsjednik Vlade Republike Finske Petteri Orpo, predsjednik Fidesza i mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH Dragan Čović, prvi čovjek makedonskog VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski, lider rumunjske Nacionalne liberalne stranke Ludovic Orban…

“Zaštita vrijednosti EU-a“

Na Kongresu planira se i usvajanje rezolucije pod nazivom “Zaštita vrijednosti EU-a i očuvanje demokracije”, u kojoj bi EPP trebao naglasiti važnost vladavine prava, neovisnih medija i borbe protiv populizma.

Oko 13:00 očekuje se završna izjava za medije predsjednika Plenkovića prije povratka u Zagreb.