Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na sastanku na vrhu Europske pučke stranke (EPP) i na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu.

Summit EPP-a

Na summitu najveće političke obitelji u Europi sudjelovali su predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kancelarka Njemačke Angela Merkel, mađarski premijer Viktor Orban, a sjednicu je vodio predsjednik EPP-a Joseph Daul, s kojim je Plenković uoči summita održao poseban sastanak.

Neobvezujuća odluka Arbitražnog suda

Nakon summita, održan je i sastanak Europskog vijeća. Glavne teme razgovora bile su sigurnost i obrana, migracije te rast i zapošljavanje. Po dolasku u sjedište Europskoga vijeća, uoči sastanka predsjednika država ili vlada s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem, predsjednik Plenković je odgovarao na novinarska pitanja. Zamoljen da komentira skori pravorijek arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije - istaknuo da je kolegama na Summitu EPP-a jasno poručio da je Hrvatska izašla iz arbitraže i konačna ju odluka neće obvezivati.

- Očekujem puno živahne atmosfere u medijima, ali ozbiljne smo susjedne države, prijateljske zemlje. Imamo otvoreno pitanje. U dobroj smo vjeri išli u arbitražu. To nije uspjelo, ona je, nažalost, za nas nepovratno kontaminirana. Dovoljan je argument da su tadašnji sudac kojeg je postavila Slovenija i slovenska agentica sami dali ostavke. Dakle, to je za nas case closed.

Dodao je da Hrvatska ostaje otvorena za nastavak razgovora u nekom drugom okviru rješavanja otvorenog pitanja granica.

Izlazak Velike Britanije iz EU

Vezano uz Brexit, predsjednik Plenković istaknuo je kako očekuje da Velika Britanija prije izlaska iz Europske unije ispuni sve svoje dogovorene financijske obveze.

- Znate i sami da se Velika Britanija ubraja u skupinu desetak zemalja članica koje financiraju preko 80 posto proračuna. Prema tome, dugoročno, njen izlazak će sigurno imati određene reperkusije - kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je za Hrvatsku bitno da sve što joj je alocirano ostane kao što je i dogovoreno u ovoj financijskoj perspektivi, dok će u pregovorima o idućoj financijskoj perspektivi voditi računa o svojim interesima.

Kandidatura za sjedište EMA-e

Upitan hoće li se Hrvatska kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), predsjednik Plenković rekao je kako je to za Hrvatsku bitno, jer je država članica koja na svom teritoriju nema niti jednu agenciju. Podsjetio je da je po toj temi osnovana radna skupina, koju vodi ministar Kujundžić.

Pomoć ovršenima

Odgovarajući na pitanje o problemu građana kojima prijeti ovrha, predsjednik Plenković podsjetio je da su dva ministra sudjelovala na okruglom stolu koji je organizirala predsjednica RH te ponovio da će Vlada naći rješenje koje je socijalno osjetljivo - bilo podizanjem cenzusa onog dijela primanja koji ne bi mogao biti ovršen ili da se pronađe drugi smještaj onima koji bi bili ovršeni.