Eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

Uvodna riječ eurozastupnice

U uvodnoj riječi, Maletić je istaknula da Europski parlament i u ljetnim mjesecima nastavlja rad na izvješćima i mišljenjima o kojima se u zadnjem tjednu kolovoza i prvom tjednu rujna raspravlja na odborima te priprema glasovanje na plenarnom zasjedanju. Za hrvatsku je posebno važno - naglasila je - Izvješće o mjerama ekonomske politike za eurozonu kojim se pokušava osmisliti niz aktivnosti usmjerenih samo prema eurozoni.

- Zalažem se za jaku kohezijsku politiku i nastavak rada na zajedništvu i solidarnosti uz poštivanje posebnosti i različitosti među državama članicama jer su to temelji opstanka Europske unije. Zato sam kroz amandmane na mišljenja na Izvješće istaknula da nema posebnih mjera ekonomske politike za eurozonu jer se mjere moraju jedinstveno osmišljavati  za sve države članice uz prilagodbu specifičnim uvjetima i stanju svake države članice.

Projekt LNG terminala na Krku

Maletić je istaknula kako je od posebnog interesa za Hrvatsku europska energetska politika i naše strateško pozicioniranje prema državama jugoistočne Europe.

- Upravo zato smo u Bruxellesu organizirali predstavljanje trenutnog stanja i budućih perspektiva provedbe projekta LNG terminala na Krku. Europska komisija daje punu potporu projektu i to ne samo riječima već i kroz konkretno financiranje te uz sredstva izdvojena za pripremu dokumentacije osigurava dodatnih 110 milijuna eura za realizaciju projekta - kupnju broda i spojeve na plinovod.

EU novac za obnovu opožarenih područja

Vezano za štete nastale u požarima koji su zahvatile nekoliko europskih država, a među njima i Hrvatsku, naša eurozastupnica pojasnila je da je EU izmijenila uredbu za povlačenje novca, pa se tako mogu financirati štete od požara, poplava, suša, potresa i drugih katastrofa.

- Štete su često jako visoke, a Europski fond solidarnosti premalen je za sve. Europski fondovi su se mogli koristiti za sustave prevencije i upravljanja prirodnim katastrofama, ali ne i za saniranje štete pa je ove godine izmijenjena uredba te je državama članicama omogućeno uvođenje novog prioriteta iz kojeg se mogu financirati štete od požara, poplava, suša, potresa i drugih katastrofa.

Maletić je dodala da se sredstva mogu povući i retroaktivno za štete od prirodnih katastrofa nastale od početka 2014.  

http://www.hdz.hr/vijest/eu/maletic-mozemo-koristiti-eu-fondove-za-obnovu-opozarenih-podrucja

Niz zanimljivih tema

U novom broju eurozastupnica Maletić daje sažeti prikaz dokumenta za razmatranje o budućnosti financija EU na koji sve države članice trebaju poslati svoje prijedloge i primjedbe. Dana je i analiza stanja nenaplativih zajmova koji predstavljaju veliki rizik za ukupno gospodarstvo i financijski sustav EU.

Dr. sc. Davor Galinec daje pregled dokumenta o produbljenju ekonomske i monetarne unije.  Danijela Stepić piše o daljnjim pravcima razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola  u javnom sektoru RH.

Andrea Vodanović analizirala je program WiFi4EU, program uvođenja besplatnog interneta u javnim prostorima diljem EU, a Ivana Petričko predstavlja Horizon 2020, program za istraživanje i inovacije kroz posebnu analizu jednog od prioriteta Izvrsna znanost Marie Skłodowska-Curie​ akcije.

Aktivnosti Ureda

Uz to, pročitajte i redovite rubrike o aktivnostima Ureda iz kojih izdvajamo konferencije u Bruxellesu o LNG Terminalu Krk te o jačanju konkurentnosti biobaziranih industrija. 



Tu su i ovaj put vijesti iz Europskog parlamenta kao i najzanimljivije rasprave s plenarnog zasjedanja.

I'M mjesečnik možete u cijelosti pročitati na linku:

https://issuu.com/ivanamaletic/docs/im_srpanj_2017__2_