Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Nakon sastanka, Plenković je zahvalio Stoltenbergu na dolasku u Hrvatsku, napomenuvši da su se uvodno prisjetili svih ključnih i prijelomnih trenutaka 1991. godine.

- Hrvatska je već devet i pol godina članica Sjevernoatlantskoga saveza. odgovorna članica, pouzdan partner, saveznica koja kontribuira u NATO-vim misijama. Prisutni smo i na Kosovu i u Afganistanu. Bili smo i u Poljskoj i u Litvi.

Napomenuo je da je naše izdvajanje za obranu u dvije godine poraslo s oko 1,15 na više od 1,30 posto.

- Kontinuirano ulažemo u sposobnosti Hrvatske vojske. Od zadnjeg našeg susreta donijeli smo stratešku odluku o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova. Na taj način jačamo naše obrambene sposobnosti, ali i doprinos sigurnosti cijeloga Saveza.

Analiza procesa u susjednim zemljama

Razgovarali su i o nizu političkih pitanja koja su relevantna za Hrvatsku i NATO, prije svega na prostoru jugoistoka Europe.

- Budući da je NATO sa svojim saveznicima već dugi niz godina oko svih država našega susjedstva, važno je da zajednički analiziramo procese koji se zbivaju u nama susjednim zemljama.  Posebni akcent posvetili smo pitanju Makedonije i situaciji između Kosova i Srbije. Osvrnuli smo se i na situaciju u BiH, osobito nakon jučer održanih općih izbora za većinu institucija vlasti u BiH.

Tri jednakopravna konstitutivna naroda

Dodao je da je ponovljen naš vrlo jasan stav da je cilj i bit daytonskog i pariškog mirovnoga sporazuma u konceptu jedna država, dva entiteta i tri jednakopravna konstitutivna naroda.

- Smatramo da nije dobro kada unutar Federacije jedan narod izabere predstavnika drugom narodu u Predsjedništvu BiH. Analiza izbornih rezultata nedvojbeno pokazuje kako je novi član Predsjedništva, gospodin Komšić izabran vrlo uvjerljivom većinom bošnjačkih glasova u odnosu na glasove koje je dobio dosadašnji član Predsjedništva Dragan Čović kao kandidat s najvećom potporom hrvatskih glasova unutar BiH.

Dodao je da je načelo ravnopravnosti izuzetno važno kako bi se sva tri naroda dobro osjećala unutar BiH.

- Smatramo da su Hrvati, kao lojalan narod svojoj domovini BiH izuzetno puno učinili, ne samo za njenu slobodu, već i njen europski put. Mi ćemo nastaviti dobre odnose s BiH, ali smatramo da ovakvi scenariji koji se pojavljuju već treći put nisu primjereni za koheziju, pravednost i pravično funkcioniranje institucija te se nadamo da će u budućnosti biti postignut konsenzus o novom izbornom zakonu i o ispravnoj provedbi presude Ustavnog suda BiH o legitimnoj zastupljenosti predstavnika u institucijama.

Stoltenberg zahvalio Hrvatskoj

Glavni tajnik Stoltenberg čestitao je Hrvatskoj Dan neovisnosti. Zahvalio je na angažiranosti hrvatskih snaga u NATO-u, u Afganistanu i na Kosovu, te izrazio zadovoljstvo radi sudjelovanja naših vojnika u zajedničkim vojnim vježbama tijekom ovog mjeseca.