Europska unija je najveći trgovinski partner i najveći investitor u Afriku. Na Forumu na visokoj razini bili su predstavnici brojnih europskih kompanija koje šalju poruku da žele graditi partnerstvo i snažiti afričku ekonomiju - naglasio je u izjavi medijima predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Beču, gdje je sudjelovao na sastanku šefova država i vlada Afrike i Europske unije.

Fokusirani na gospodarstvo

Premijer Plenković kazao je da je današnji sastanak zadnji relevantni događaj austrijskog predsjedanja, a dolazi u kontekstu jačanja gospodarskih odnosa, investicija, ulaganja u obrazovanje, inovacija te digitalizacije na afričkom kontinentu.

- To je zajednički napor Europske unije koja je najveći donator razvojne pomoći u Africi. Cilj je jačanje institucija, sprječavanje siromaštva i na taj način, djelovanjem na izvorištu, sprječavanje i migracijskih valova, osobito sprječavanje ilegalnih migracija - rekao je, dodavši da su današnje teme bile fokusirane na gospodarstvo.

Napomenuo je da su demografski trendovi takvi da bi, prema nekim procjenama, do 2100. godine Afrika trebala skoro dostići Aziju.

- Zato je važno već sada da se u temelje suradnje ugradi jedan održivi razvoj, mogućnost kvalitetnog života ljudi u Africi, puno boljeg nego danas.

Prilika za jačanje suradnje

Kazao je da su danas u Beču i predstavnici tvrtki iz Hrvatske, primjerice Končara, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore, a Hrvatska godišnje ima oko 500 milijuna dolara razmjene s afričkim zemljama.

- Ta je razmjena uglavnom fokusirana na one države u kojima postoje hrvatska veleposlanstva. Postoje i neka tradicionalna tržišta za naše kompanije, Končar primjerice ima ugovore u Nigeriji, najmnogoljudnijoj zemlji Afrike. Bio sam jučer s potpredsjednikom Nigerije i predsjednicom Etiopije. Svi su zainteresirani za suradnju i sigurno da ovakvi politički forumi mogu otvoriti kanale komunikacije te izgraditi određene poslovne prilike.

Plenković se dotaknuo i mogućnosti otvaranja novih veleposlanstava u Africi, kazavši da postoje određene inicijative.

- Razmatramo mogućnost da se otvori barem jedno veleposlanstvo u Središnjoj Africi.