(VIDEO) U sklopu radnog posjeta Finskoj, u Helsinkiju su se sastali predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i finski premijer Juha Sipilä. Istaknuli su da Hrvatska i Finska imaju sve razvijenije bilateralne odnose.

Predsjednička trojka

Početkom sljedeće godine predsjedanje Vijećem EU-a preuzima Rumunjska, zatim Finska u drugoj polovici 2019. te na koncu Hrvatska, u prvoj polovici 2020. godine. Tri zemlje zajedno pripremaju program za sljedećih godinu i pol dana.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo dobrim razvojem bilateralnih odnosa, intenziviranjem kontakata, a spomenuo je i uvođenje četiriju izravnih zračnih linija između Hrvatske i Finske tijekom šest mjeseci turističke sezone, što je pridonijelo osjetnom povećanju dolazaka turista iz te zemlje.

- Kada je riječ o programu trojnog predsjedništva, naši prioriteti konvergiraju u pogledu rasta, sigurnosti, migracija, globalnih pitanja, odnosa s jugoistokom Europe, proširenja i zajedničkih napora na završetku pregovora o višegodišnjem financijskom okviru.

Višegodišnji proračun

Dogovor o sedmogodišnjem proračunskom okviru uvijek je jedno od najtežih pitanja u Europskoj uniji oko čega dugo traju pregovori. Komisija je u svibnju iznijela prijedlog dugogodišnjeg proračuna i izrazila nadu da se to dogovori do izbora za Europski parlament u proljeće sljedeće godine. Međutim, mali su izgledi da će se to i dogoditi. U svakom slučaju nije isključeno ni da se dogovor postigne za vrijeme hrvatskog predsjedanja.

Nadam se da će pregovori o višegodišnjem proračunu biti gotovi do hrvatskog predsjedanja, ali ako i ne budu, mi ćemo biti spremni - rekao je Plenković.

Borba protiv populizma

Na upit kako se boriti protiv populizma, sve prisutnijeg fenomena diljem Europe, Plenković je rekao da nastoji senzibilizirati hrvatsku javnost za europska pitanja na način da nakon svakog summita pred Saborom govori o zaključcima tih sastanaka.

- Politika HDZ-a je vrlo jasna. Trudimo se predstaviti stvari onakve kakve jesu i dobiti potporu birača na vrlo jasnom programu bez retorike koja generira strah. Izbori za Europski parlament bit će prigoda za pridobivanje povjerenja birača, prigoda za slanje ohrabrujućih poruka. Postoje različite vrste stranaka, postoje političke stranke i stranke koje mogu vladati, mi spadamo u stranke koje mogu vladati.

Sipilä je rekao da je po tom pitanju najvažnija provedba onoga što stranke obećaju biračima.

Izazovno razdoblje

Finski premijer također je kazao da je s predsjednikom Plenkovićem imao dobar razgovor kako o pitanjima EU-a, tako i o odnosima dviju zemalja.

- Naše zemlje zajedno s Rumunjskom čine predsjedničku trojku pred kojom je izazovno razdoblje kada se mijenja Europski parlament, Komisija i drugo. Nadam se da nećemo puno ostaviti na stolu za vaše predsjedanje.