Europska pučka stranka usuglašena je da će se osiguravanjem mira, prosperiteta i partnerstva (3P) omogućiti siguran život za građane i očuvati europske vrijednosti

Sjednica proširenog predsjedništva EPP-a

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske polove EP-a) Dubravka Šuica i eurozastupnica Željana Zovko sudjeluju na sjednici proširenog predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke pod predsjedanjem Manfreda Webera, koji se održava 12. i 13. travnja u Lyonu (Francuska).  Glavne teme su sigurnost u Europskoj uniji, borba protiv terorizma i radikalizacije te budućnost policijskih snaga.

Domaćini sastanka su predsjednik francuske EPP delegacije u Europskom parlamentu Franck Proust i potpredsjednica Kluba EPP-a Françoise Grossetête, ali i predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Sigurnost i obrana

Zastupnici EPP-a sudjeluju u razmjeni mišljenja sa stručnjacima iz područja sigurnosti i obrane. Predsjednik francuske stranke desnog centra Les Républicains, Laurent Wauquiez, izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, te bivši ravnatelj francuske agencije za unutarnju sigurnost DGSI, Patrick Calvar govore o sigurnosti i borbi protiv terorizma iz francuskog iskustva. O važnosti komunikacije u vrijeme lažnih vijesti i propagande govore izvršni direktor El Paísa David Alandete, profesor Andrea Margelletti iz Centra za međunarodne studije u Rimu te Bruce Stokes iz Pew istraživačkog centra u Washingtonu.        

Potaknuti sve češćim sigurnosnim ugrozama, pučani će u Lyonu donijeti dokument o sigurnosti kojim će se prikazati na koji se način EPP bori te će se nastaviti boriti za sigurnost europskih građana.

Siguran život za građane

Šuica je istaknula kako EU mora imati učinkovit odgovor na različite vrste sigurnosnih ugroza:

- Suočena s prijetnjama sigurnosti - ali i novim tehnologijama kojima je omogućeno brzo širenje lažnih informacija i prijetećeg sadržaja - Europska unija mora pružiti učinkovit odgovor. U Lyonu raspravljamo o načinima na koji moramo djelovati u suzbijanju cyber kriminala, radikalizacije, ali i o očuvanju naših granica, suradnji s trećim zemljama te o upravljanju migracijama. Naša politika bazirat će se na 3P: peace, prosperity i partnership - kroz osiguravanje mira, prosperiteta i partnerstva omogućit ćemo siguran život za naše građane i očuvati naše vrijednosti!

Međusobna suradnja

Zovko je istaknula je važnost proširenja EU na Zapadni Balkan kako bi se pružila podrška tim zemljama u upravljanju migrantskim valovima:

- S obzirom na to da se Europa posljednjih godina našla na meti terorističkih napada, naši sugrađani smatraju kako sigurnost i obrana trebaju biti na vrhu liste prioriteta EU. U tom smjeru trebaju djelovati sve institucije EU, ali i države članice koje moraju shvatiti kako je međusobna suradnja na polju sigurnosti i obrane, te razmjena obavještajnih podataka, jedini način za rješavanje problema radikalizacije, terorizma i ostalih prijetnji. Isto tako, smatram važnim daljnje proširenje EU na Zapadni Balkan te pružanje podrške tim državama u boljem upravljanju migrantskim valovima i u borbi protiv utjecaja trećih neeuropskih država. Ukoliko države Zapadnog Balkana budu izostavljane od proširenja, postoji mogućnost dodatne destabilizacije regije s kojom Hrvatska dijeli najdužu kopnenu granicu.