Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica nominirala je osnivačicu portala i udruge Nismo same Ivanu Kalogjeru Brkić za nagradu „Europski građanin“ koju Europski parlament svake godine dodjeljuje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti.

„U bolesti nitko ne bi trebao biti sam...“ - ta usamljenost prisutna je ne samo kada ste fizički sami, već i onda kada ste okruženi dragim ljudima, zbog čega je zajedništvo žena s iskustvom raka i „pričanje svoje priče“ za oboljele važno i na svoj način ljekovito. Spoznala je to i Ivana Kalogjera Brkić kada joj je u svibnju 2015. u 52. godini života dijagnosticiran rak dojke, a potom je usred kemoterapije ostala i bez posla.

- Možemo o Ivani pričati kao ženi, majci, novinarki..., ali ovaj put govorimo o Ivani koja je mnogima pomogla da pobijede osjećaj usamljenosti i koja svojim pričama na portalu Nismo same svakodnevno daje podršku oboljelima od raka. Ivana je jedna od onih pojedinaca koji čine razliku - istaknula je eurozastupnica Šuica u nominaciji za nagradu „Europski građanin“.

„Nisi sama - ideš s nama“

Na portalu, koji je 7. ožujka proslavio prvi rođendan, Ivana Kalogjera Brkić objavila je više od sto intimnih ispovijesti oboljelih žena iz cijele regije (osim iz Hrvatske svoje su priče o borbi s bolešću podijelile žene iz BiH, Srbije, Crne Gore, s Kosova) te članova njihovih obitelji. Nismo same s vremenom je prerastao u pokret hrabrih žena koje poručuju da bolest nije kraj, već početak novog života. No, Ivana tu nije stala. Istražujući potrebe bolesnica, pokrenula je projekt „Nisi sama - ideš s nama“ čiji je cilj pokrivanje troškova odlaska na kemoterapiju žena koje su slabijeg imovinskog statusa ili nemaju podršku obitelji. Udruga Nismo same u suradnji sa Zakladom „SOLIDARNA“ razvija i specijalizirani volonterski program podrške oboljelim ženama u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu i obitelj.

- Kroz dugogodišnji rad na borbi protiv raka, a posebice organizacijom konferencija „Fight&Win-Kako se oduprijeti raku?“ diljem Hrvatske, zaintrigirala me priča ove hrabre žene, pravog borca koji je motivacija svim oboljelima, onima koji se bore s teškom bolešću, ali i svima koji su pobijedili rak. Veseli me što ovom malom gestom možemo zahvaliti Ivani Kalogjeri Brkić na svemu što svakodnevno nesebično čini pomažući oboljelima i njihovim obiteljima. Nadam se da će moji kolege zastupnici prepoznati važnost ove nominacije te dati svoj glas Ivani i njenoj platformi Nismo same - naglasila je Šuica.

Nagrada za iznimna postignuća

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin” kojoj je namjena priznavanje iznimnih postignuća u aktivnostima ili djelima građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale izniman angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Ovdje se također ubrajaju aktivnosti ili djela građana koji su uključeni u dugoročnu prekograničnu ili transnacionalnu kulturnu suradnju koja doprinosi jačanju europskog duha isto kao i svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Podsjetimo, prošlogodišnji dobitnik nagrade Europski građanin je isusovac Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, a nominirala ga je voditeljica naše delegacije Dubravka Šuica uz potporu eurozastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.