Zastupnici Europskog parlamenta danas su u Strasbourgu raspravljali o pripremama za sastanak Europskog vijeća 22. i 23. ožujka 2018. na kojem će čelnici zemalja članica Europske unije raspravljati o Zajedničkom europskom sustavu azila, gospodarskom rastu i konkurentnosti, trgovini, digitalnom jedinstvenom tržištu, prioritetima za Europski semestar, društvenim problemima te o pripremama za „EU-Western Balkans Summit“ koji će se održati 17. svibnja u Sofiji.

Digitalna Europa

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica naglasila je kako Europska unija mora predvoditi novi digitalni val:

- Pitam se hoće li sljedeći sastanak Vijeća moći apsorbirati ovoliki broj tema, no drago mi je da su tu ekonomske teme, ali i vanjska politika. Prošli tjedan sam boravila u Valenciji na sastanku EPP grupe, gdje smo raspravljali o važnosti inovacija i o digitalnom valu koji Europska unija mora predvoditi. Smatram to iznimno važnom temom za nadolazeći sastanak Vijeća i veseli me što će se raspravljati o digitalnoj Europi. Osobno vjerujem da inovacije mogu promijeniti živote naših građana, a naš zadatak je da inovacije postanu glavnim prioritetom sljedećeg razdoblja.

Širenje EU

Šuica se osvrnula i na konkurentnost europskog gospodarstva, ali i na integraciju zemalja jugoistočne Europe u EU:

- Europsko gospodarstvo jača u promjenjivom političkom okruženju. Rast se povećao iznad očekivanja, nezaposlenost se smanjila, ulaganja se oporavljaju, a stanje javnih financija se poboljšava. No, iako imamo rastuće gospodarstvo, suočavamo se s brojnim izazovima. Naš odnos s SAD-om ne smije se temeljiti na sučeljavanju, moramo biti ravnopravni partneri - jer je Europska unija ključan trgovinski partner za SAD. Važno je postići kompromis i na tome moramo raditi kako bi očuvali našu konkurentnost. Drago mi je što je predsjednik EK Jean-Claude Juncker danas spomenuo i zemlje zapadnog Balkana, tj. jugoistočne Europe, koje vjeruju u svoju europsku budućnost. Moramo pružiti punu podršku tim zemljama i omogućiti da što prije ispune uvjete za ulazak u EU.

Podsjetimo, Europska komisija 6. veljače objavila je Strategiju za zapadni Balkan kojom je pozdravljena europska budućnost zemalja zapadnog Balkana, čim kandidatkinje ispune potrebne uvjete.