Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica danas je u varaždinskom HNK-u sudjelovala na premijeri filma o Europskom parlamentu.

Uz eurozastupnicu Šuicu bio je saborski zastupnik te predsjednik varaždinskog (županijskog) HDZ-a Anđelko Stričak. U Varaždinu su bili na poziv ravnateljice Druge gimnazije Varaždin Zdravke Grđan.

Dio velikog međunarodnog projekta

Film prati mlade istraživače koji se bave temom Europskog parlamenta kroz prizmu utjecaja populizma i dezinformacija. Film je snimljen kao dio velikog međunarodnog projekta kojeg je vodila televizijska kuća TV AS iz Murske Sobote. Kao što i sam naziv projekta daje naslutiti, riječ je o povezivanju Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske u kontekstu djelovanja i utjecaja Europskog parlamenta na lokalnu zajednicu.

Tema Druge gimnazije Varaždin bila je istražiti primjere dobre prakse međususjedske suradnje Slovenije i Hrvatske. Veći dio projekta, odnosno snimanja, obavljen je na području grada Varaždina i okolice te u Bruxellesu u Europskom parlamentu.

Argumentima i stručnošću

Komentirajući film, eurozastupnica Šuica je istaknula:

- Jedino argumentima i stručnošću, političkim iskustvom i rezultatima se možemo boriti protiv jačanja populizma i antieuropskog raspoloženja.

Želja je svih sudionika ovim projektom ukazati široj javnosti na važnost dobrih međususjedskih odnosa te utjecati ne samo na održavanje postojećih već i na stvaranje novih i jačih veza s našim susjedima. Nakon premijere filma, a na poziv ravnateljice Janje Banić, Šuica se susrela i s učenicima Prve gimnazije Varaždin te ih upoznala sa svojim radom, ali i koristima koje imamo od Europskog parlamenta.

Rad s mladima

Šuica je naglasila kako je Europski parlament, koji je Lisabonskim ugovorom dobio veće ovlasti, ključna institucija za oblikovanje politika Europske unije. Također je posjetila tvrtku Parkovi d.d Varaždin - gdje se susrela s direktorom Alenom Runcem, kojom prigodom je čestitala na nagradi osvojenoj na Međunarodnoj vrtnoj izložbi u Zagrebu, Floraart 2018 i 66. godišnjici osnivanja tvrtke.

- Impresionirana sam parkovima i hortikulturnim uređenjem Varaždina, a budući da sam i sama bila ravnateljica Gimnazije u Dubrovniku, onda me posebno veseli rad s mladima i svaki uspjeh učenika i škole. U Varaždinu sam to mogla i sama u ove dvije gimnazije posvjedočiti. Rado ću nastaviti suradnju s mladima jer oni su ti koji trebaju kreirati budućnost u kojoj će sami živjeti - kazala je Šuica.