Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica - zajedno s delegacijom EP-a u sastavu Kathleen Van Brempt (Belgija, S&D), Caterina Chinicci (Italija, S&D), Valentinas Mazuronis (Litva, ALDE), Alyn Smith (Ujedinjena Kraljevina, Greens) i Jordi Sole (Španjolska, Greens) - sudjeluje u posjetu Tajvanu na poziv tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Brojne teme razgovora

Eurozastupnici su se, između ostalog, sastali s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, zatim s predsjednikom Parlamenta (Yuan-a) Jia-Chyuan Suom, ministrom vanjskih poslova Davidom Taiwei Leejem te zamjenicom ministra za gospodarska pitanja Mei-hua Wangom.

Razgovori su se vodili o delikatnim vanjskopolitičkim prilikama u svijetu, regiji Pacifika te o odnosima s Kinom i mogućem unapređenju odnosa Kine i Tajvana. Europska unija mora neprestano prilagođavati svoje politike političkim i ekonomskim promjenama u azijsko-pacifičkoj regiji. Razvojna suradnja i dalje je važan dio tog odnosa.

Gospodarska suradnja

Europska unija razvila je s Tajvanom dijalog o gospodarskim i trgovinskim pitanjima u brojnim sektorima, među kojima su i automobilski i farmaceutski sektor te sektor kozmetike i medicinskih proizvoda. EU je četvrto najveće tržište Tajvana i najveći je ulagač u Tajvan u pogledu direktnih stranih ulaganja. EP podržava moguće pregovore o sporazumu o gospodarskoj suradnji između EU-a i Tajvana te prisniju bilateralnu suradnju u područjima trgovine, istraživanja, kulture, obrazovanja i zaštite okoliša.

Iako EU ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu, podupire daljnji razvoj konstruktivnih odnosa s ciljem promicanja mira i sigurnosti te izgradnje povjerenja.