Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Ženevi u povodu sastanka na vrhu u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma na temu „Strateški dijalog o zapadnom Balkanu".

Sastanak na vrhu okuplja predsjednike država ili vlada te ministre iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske.

Jučer, po dolasku u Ženevu, predsjednik Plenković susreo se s hrvatskim zaposlenicima Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi. Sastao se i s visokom povjerenicom za ljudska prava UN-a Michelle Bachelet, a potom i s glavnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije Robertom Azevedom.

S direktorom WTO-a

U izjavi za medije, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo danas održanim sastancima. Kazao je da je susret s glavnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije iskoristio kako bi razmotrili globalna trgovinska pitanja te ključne teme koje su na dnevnom redu Svjetske trgovinske organizacije.

- U vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije zajedno ćemo raditi na ministarskom sastanku Svjetske trgovinske organizacije koji je planiran za lipanj 2020. u Astani.

Smatra da je važno u ovoj ranoj fazi uspostaviti čvrsti kontakt sa Svjetskom trgovinskom organizacijom kako bi i Hrvatska dala svoj doprinos u rješavanju globalnih trgovinskih pitanja, kao i ojačati sve one mehanizme koji se tiču rješavanja različitih problema i sukoba na trgovinskoj razini.

Članstvo država jugoistočne Europe u EU

Predsjednik Plenković kazao je da će na današnjem sastanku na vrhu raspravljati o tome na koji način države jugoistočne Europe mogu ići prema članstvu u Europskoj uniji.

Poručio je da je Hrvatska za to zainteresirana kao članica Unije i zemlja koja ima dovoljno ekspertize u političkim, sigurnosnim, gospodarskim i trgovinskim odnosima sa svim svojim susjedima.

- Želimo vidjeti kako će se riješiti nekoliko političkih i sigurnosnih pitanja, ali i pomoći u transferu znanja u odnosu na ono što mnoge očekuje u okviru pristupnih pregovora. Važno je da, pripremajući se za naše predsjedanje, damo jedan zamah tom procesu u prvoj polovici 2020. godine.

Stanje u BiH uoči izbora

Predsjednik Plenković rekao je da će se na sastanku raspravljati i o posljedicama jučerašnjeg referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se odvijaju između Srbije i Kosova te će se analizirati stanje u Bosni i Hercegovini uoči općih izbora.

- Puno je političkih i sigurnosnih izazova i zato je dobro da smo stalno prisutni na ovom tipu foruma na najvišoj razini, a Svjetski gospodarski forum može nam pomoći u našim aktivnostima da to na najbolji mogući način prenesemo na jugoistok Europe.

Što se tiče informacije da je predsjednica nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država od mjerodavnih službi zatražila detaljnije informacije vezane uz aferu SMS i curenje informacija, predsjednik Vlade naglasio je da je svima u zajedničkom interesu da se ta priča rasvijetli.