Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“) Nada Murganić sudjelovala je u Beču na dvodnevnome neformalnom sastanku ministara nadležnih za pitanja ravnopravnosti spolova EU28, Europske slobodne trgovinske zone (EFTA) i zemalja jugoistočne Europe.

Na sastanku, kojim je predsjedala savezna ministrica za žene, obitelji i mlade Republike Austrije Juliane Bogner Strauss, potpisana je Zajednička deklaracija „Ravnopravnost spolova kao prioritet Europske unije danas i u budućnosti“.

Samostalna EU Strategija ravnopravnosti spolova

Deklaracijom se, među ostalim, „zagovara samostalna EU Strategija ravnopravnosti spolova na visokoj razini (…) radi osiguranja učinkovitoga dugoročnog planiranja“ i koja je „preduvjet za ispunjavanje potreba i težnji europskih građana te poticanje pravednog i demokratskog društva u razdoblju brzih promjena“.

- Republika Hrvatska uskladila je svoje zakonodavstvo s najvišim europskim standardima i konvencijama vezanima za ravnopravnost spolova te borbu protiv diskriminacije i svih oblika nasilja - poručila je ministrica Murganić.

Edukacija žena i mladih u ruralnim sredinama

Sudjelujući pak u raspravi o utjecaju digitalizacije na jednaku civilnu i političku participaciju žena i mladih, Murganić je naglasila da su prevencija u smislu slanja pozitivnih i kvalitetnih poruka, osvješćivanje našeg stanovništva te edukacija žena i mladih u ruralnim sredinama za ispravno korištenje digitalnih komunikacijskih mogućnosti put kojim se mora i dalje nastaviti.

Zajedničku deklaraciju možete pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
zajednicka_deklaracija.docx14.78 KB