Uoči nastavka sastanka Europskoga vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je dopisnicima hrvatskih medija da se sinoć na radnoj večeri lidera država članica Europske unije razgovaralo i o napadu kemijskim oružjem u Salisburyju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Britanska premijerka Theresa May dala je podrobne informacije o kakvom je napadu riječ, kakvo je kemijsko oružje korišteno, te da postoji vrlo visoka vjerojatnost da je napad, prema istrazi britanskih službi i svim dostupnim saznanjima, organizirala Ruska Federacija. Sve članice EU-a iskazale su solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci. Očekuje se također da se povuku određeni diplomatski potezi - koje su neke države članice već najavile.

Ozbiljan problem & kršenje međunarodnog prava

Upitan na kakve diplomatske poteze je mislio kada je riječ o Rusiji, predsjednik Plenković je ustvrdio da se uglavnom u nekoliko članica Europske unije razmišlja da uskrate gostoprimstvo jednom broju akreditiranih predstavnika Ruske Federacije ili eventualno povuku na konzultacije svoje veleposlanike iz Moskve.

Što se tiče same Hrvatske, najavio je da će se državni vrh sastati u ponedjeljak.

- Kada se okupi državni vrh, razgovarat ćemo kako iskazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom. Jer, ovo je ozbiljan problem koji ugrožava te krši međunarodno pravo i konvencije o zabrani kemijskog oružja. Većina država u ovom trenutku dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva.

O poziv Putinu da posjeti Hrvatsku

Na pitanje „je li se Hrvatska našla u nezgodnoj situaciji s obzirom da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u službeni posjet Hrvatskoj“, Plenković je ponovio da je taj poziv nastavak razgovora koji su se vodili prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju.

- To je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom. U krajnjoj liniji i sama Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava kanale komunikacije s Rusijom, a isto radi i Europska unija. U slučaju Salisburyja se traži kalibrirani način da se odgovori na ruske aktivnosti koje su za članice EU-a i NATO-a nedopustive. Ovo je ozbiljan politički problem.

EU solidarna

Što se tiče mogućih reakcija Rusije, predsjednik Plenković je rekao da Rusija obično reagira na načelu reciprociteta.

- U svakom slučaju, ovo je epizoda koja je loša za odnose Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva, a EU se ovdje solidarizira sa svojom velikom članicom neovisno o kontekstu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-bruxellesu-na-radnoj-veceri-razgovarali-smo-o-napadu-u-uk-i-predstojecem-sastanku-na-vrhu-s-turskom/23565