Eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić u Bruxelles je dovela mlade hrvatske poduzetnike, inovatore i studente na konferenciju „Znanost, inovacije i startupovi - nove prilike za mlade” koju je organizirala u suradnji s portugalskom zastupnicom Claudijom Monteiro de Aguiar.

Nova radna mjesta i zadržavanje mladih

„Na razini Europskog parlamenta, ali i na razini cijele EU, ove su teme prisutne više godina. Organiziramo kontinuirano različite konferencije, rasprave i okrugle stolove te pronalazimo rješenja s ciljem povećanja inovacija i podrške startupovima. Kada pogledamo projekcije ekonomskog rasta za cijelu Europsku uniju možemo zaključiti kako za sljedećih 5 do 10 godina one nisu ohrabrujuće - rast se kreće između 1,5 i 2 posto. To nije dovoljno za stvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje mladih. Potrebne su promjene kojima ćemo osigurati još snažniji rast, a bez inovacija, startupova i snažne povezanosti sa znanošću to nije moguće“, kazala je zastupnica Maletić.

Poticanje inovacija

Zastupnica je podsjetila na Inovacijski Summit koji se sredinom studenoga održao u Europskom parlamentu, a u čijoj je organizaciji zastupnica sudjelovala kao članica predsjedništva Knowledge4Innovation.

„Puno smo raspravljali što je potrebno učiniti s razine Europske unije za poticanje inovacija. Brojni predstavnici znanstvene zajednice, startupova i poduzetnici istaknuli su ista pitanja - imaju problem s administrativnim barijerama, a uz to i s dugotrajnim procedurama. Uspoređujući Europu sa Sjedinjenim Američkim Državama, glavna razlika koja odlikuje SAD jest lakoća pristupa financiranju i brzina realizacije ideja. U SAD-u je, istaknuli su sudionici, mnogo izraženija podrška javnih institucija, uključenost velikih korporacija i sveučilišta u poticanje i realizaciju novih ideja, i upravo je to ono što nedostaje Europi i što trebamo promijeniti“, istaknula je zastupnica Maletić.

Formula za uspjeh

Maletić se osvrnula i na posjet Silicijskoj dolini u srpnju ove godine kada su se svi sudionici studijskog putovanja Europskog parlamenta pitali što to Silicijsku dolinu čini tako atraktivnom. Riječ je o posebnom ekosustavu sastavljenom od niza faktora koji Silicijsku dolinu čine uspješnom:

1./ Talenti koji žele uspjeti u tehnologijama

2./ Najbolja sveučilišta - Stanford, Berkeley i UCSF

3./ Državne institucije koje potiču inovacije: NASA, DARPA, NATIONAL INSTITUTE OF HEALTH

4./ Korporacijski inovacijski centri

5./ Dostupnost venture kapitala

6./ Otvoren pristup velikom tržištu (SAD)

7./ Konkurencija i intenzivna suradnja znanjem i idejama

8./ Samopouzdanje - stav da ne postoji problem za koji mala grupa pametnih ljudi neće naći rješenje

9./ Intelektualna znatiželja

10./ Želja da se dijele ideje kako bi se stvarale nove

„Ne možemo kopirati Silicijsku dolinu, ali možemo iz njihovog primjera učiti kako bismo u Europi stvorili poticajno okruženje za inovacije i startupove“, zaključila je zastupnica Maletić.

Ugledni sudionici

Na konferenciji su mogućnosti koje Europska unija pruža mladim znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima predstavili Matija Matoković i Massimilliano Dragoni iz Europske komisije i Fabrizio Porrino iz talijanskog startupa FacilityLive koji gradi tehnologiju buduće generacije za organizaciju, upravljanje i traženje informacija. 

Poseban gost - Joseph Daul

Europskoj publici predstavljen je hrvatski startup Gigley, a uz hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu Željanu Zovko i Ivicu Tolića, poseban gost bio je predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul.

„Pozivam vas da vjerujete i da se borite za europske vrijednosti. Ovo što imamo posljednjih 70 godina je od iznimne važnosti. Nadam se da nećete slijediti populiste jer će nas oni vratiti 50 godina u prošlost. Europska unija donijela nam je mir i prosperitet i nadam se da ćemo tim putem nastaviti i u budućnosti“, zaključio je predsjednik Daul.