Europski parlamentarci danas su u trosatnoj raspravi procijenili rezultate sastanka Europskog vijeća održanog 20. i 21. listopada.

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica istaknula je da je u Hrvatskom saboru premijer mr. sc. Andrej Plenković izvijestio o sastanku i zaključcima Europskog vijeća.

- Pohvalno je, stoga, da je istovremeno i u Hrvatskome saboru premijer mr. sc. Andrej Plenković izvijestio naše saborske zastupnike o zaključcima Europskog vijeća, nakon što je prvi put nazočio sjednici Europskog vijeća u Bruxellesu. Iako zakon kaže da premijer samo jednom godišnje izvješćuje Hrvatski sabor, dobra je vijest da će ovakvo izvještavanje postati češća praksa.

Trgovinski sporazum s Kanadom

U europskom parlamentu se raspravljalo o sudbini sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma EU-Kanada (CETA), pregovorima o slobodnoj trgovini s drugim zemljama, odnosima EU i Rusije, migracijskim trendovima na Mediteranu i zaštiti vanjskih granica EU.

Eurozastupnica Šuica dobila je riječ kao predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke, te se obratila predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku i potpredsjedniku Europske komisije Franzu Timmermansu upitavši - jesmo li zaista solidarni i odgovorni, kao što je to bilo dogovoreno na početku migrantske krize.

Koncept europske solidarnosti

Koncept solidarnosti posebice se odnosi na zemlje Višegradske skupine, koje i dalje inzistiraju na tzv. fleksibilnoj solidarnosti i ne žele sudjelovati u zajedničkom raspoređivanju kvota migranata. Šuica se u raspravi osvrnula na CETA-u i objasnila zašto se Europljani osjećaju nesigurno.

- Nije problem samo u migracijama ili sporazumu s Kanadom, već i u drugim odnosima između EU i ostalih aktera. Europljani osjećaju da ne provodimo odluke koje smo donijeli. Moramo odluke Komisije i Vijeća provesti, te učiniti sve da sporazum s Turskom ostane na snazi. Tim je sporazumom zatvorena tzv. „Balkanska ruta“  te je broj migranata višestruko manji. Moramo naći načina kako pobiti lažne argumente protiv npr. CETA-e. Mnogi ne shvaćaju da je svijet globaliziran i da nas itekako pogađaju problemi drugih dijelova svijeta. Moramo objasniti građanima da smo sada dio kluba i da nas se itekako tiču pitanja poput, na primjer, Ugovora s Turskom, jer su Hrvatskoj itekako bitne jake vanjske Europske unije. Popodne ćemo ovdje u Strasbourgu raspravljati i o situaciji u Turskoj i tu želim spomenuti da je Turska ključan strateški partner, ali ne smijemo podleći pritiscima i možemo dopustiti liberalizaciju tek kada Turska zadovolji sve uvjete.

Jačanje EU institucija

Eurozastupnica Šuica je naglasila da EU mora postati jači čimbenik na svjetskoj sceni, potrebno je pojačati ulogu Europske službe za vanjsko djelovanje, te da visoka predstavnica Mogherini mora dobiti veće ovlasti.

- Migracije moramo rješavati u zemlji podrijetla, a to nije moguće ako EU ne sjedi za stolom s velikim igračima. Pronađimo, dakle, kompromis i omogućimo EK i Vijeću da nastave svoj posao.