Ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Miro Kovač - koji je ujedno i međunarodni tajnik HDZ-a - izrazio je zadovoljstvo što je sestrinska Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine postigla odličan rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima u susjednoj državi te dobila čak 18 općinskih načelnika – četiri više nego što ih je imala dosad.

Interesi hrvatskog naroda

- Nezadovoljni smo, međutim, što izbori nisu održani u Mostaru, gdje već osam godina nije biran novi gradonačelnik. To moramo riješiti radi stabilnost BiH, ali i interesa hrvatskog naroda. Također, zabrinuti smo i zbog nasilja u Stocu.

U Općini Stolac, naime, bošnjački kandidat fizički je nasrnuo na predsjednika Izbornog povjerenstva Ivana Perića, zbog čega su morali biti prekinuti izbori u tom gradiću na istoku Hercegovine.

Plenković uskoro u BiH

Dr. Kovač je ponovno istaknuo da Hrvatska svesrdno podržava ulazak BiH u EU, ali se i dosljedno zauzima da Hrvati u toj državi, kao jedan od triju konstitutivnih naroda, napokon ostvare punu ravnopravnost.

Zbog toga će - kako je i sam više puta najavio - skorašnji premijer Andrej Plenković za svoj prvi inozemni posjet odabrati upravo Bosnu i Hercegovinu.