Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas održao je u Zagrebu sastanak s australskom delegacijom koju su predvodili Zed (Zdenko) Šešelja, pomoćnik (saveznog) ministra za socijalne službe i multikulturalna pitanja, i veleposlanica Australskog Saveza (Commonwealth of Australia) u RH Elizabeth Petrovic.

Prvi senator čija su oba roditelja Hrvati

Šešelja, koji je inače bio i prvi australski senator čija su oba roditelja Hrvati, naglasio je potrebu jačanja gospodarske suradnje između dviju država, u čemu upravo hrvatska zajednica u Australiji predstavlja ključan most.

U tom kontekstu, pozdravio je podatak da su ove godine australski državljani ostvarili više od 180.000 noćenja u Lijepoj Našoj.

Tečajevi hrvatskog za njegovatelje

Tema sastanka bila je i unapređenje suradnje u području očuvanja hrvatskog jezika i kulture - konkretno o organiziranju učenja hrvatskog jezika za njegovatelje i volontere u domovima za starije i nemoćne čiji su korisnici Australci hrvatskog podrijetla koji, u pravilu, govore isključivo materinskim jezikom.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/vukovarci-zvonko-milas-i-ivan-penava-u-visednevnom-posjetu-hrvatskoj

Susret druge generacije

Ovim sastankom Šešelja je na neki način uzvratio Milasu na posjetu Canberri početkom listopada, a obojica će do 8. studenog u Zagrebu sudjelovati na 3. konferenciji gospodarstvenika hrvatskog podrijetla s četiri kontinenta „MEETING G2“ (Meeting second generation /Susret druge generacije/ - Hrvatska puna poslovnih prilika).

Pokrovitelj konferencije upravo je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a na skupu će stotinjak „naše gore list“ poslovnih ljudi iz 23 zemlje razgovarati o tome kako privući investitore iz hrvatskog iseljeništva, ali i kako promovirati hrvatske proizvode diljem svijeta.