Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i naš bivši saborski zastupnik) Zvonko Milas posjetio je ovog vikenda hrvatsku zajednicu u Berlinu. 

Pozdravi predsjednika Plenkovića

Na božićnom domjenku koji je organizirao HDZ-ov ogranak „Stjepan Radić“ u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, Milas je prenio pozdrave predsjednika Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića te poručio:

- Bez iseljeništva, bez Hrvata u BiH, bez naše nacionalne manjine u čak 12 europskih zemalja, Hrvatska nikad nije bila, niti će biti cjelovita. Ne trebamo vas zato da nam donosite novac, niti da pomažete onda kada je najteže. Trebamo vas zato što smo jedan narod! Zato što su u Hrvatskoj vaše kuće, vaši rođaci, vaše obitelji. Hrvatska jednostavno treba vas. Vratite se tamo odakle ste došli. Ja znam da to uvijek nije moguće. Ali, Hrvatska se može voljeti i odavdje i od bilo kuda na tisuću načina!

Konkretni programi - ne parole!

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske - u kojem je pak priređen službeni susret s predstavnicima hrvatskih udruga - državni tajnik Milas naglasio je da njegov ured ima zadaću unaprijediti odnos i suradnju domovinske i iseljene Hrvatske:

- I to kroz osmišljavanje konkretnih projekata i programa, a ne praznim parolama! Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje našega nacionalnog identiteta i onih vrijednosti koje nas karakteriziraju kao pripadnike hrvatskog naroda.

Tijekom boravka u Berlinu Milas je posjetio i Hrvatsku katoličku misiju te razgovarao sa župnikom fra Franom Čugurom i svećenicima Radoslavom Tolić i Edvardom Sokolom, nakon čega se susreo i s papinskim nuncijem u SR Njemačkoj nadbiskupom Nikolom Eterovićem.