Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jučer je Banskim dvorima primio hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (i predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH) prof. dr. Dragana Čovića.

Na sastanku su, također, bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. 

O međudržavnoj suradnji

Raspravljalo se o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stanju na jugoistoku Europe te suradnji dviju zemalja u područjima gospodarstva, prometa i infrastrukture, kao i zajedničkim naporima u suzbijanju ilegalnih migracija.

Predsjednik Plenković i ovom je prigodom ponovio da Bosna i Hercegovina kao susjedna, prijateljska i partnerska zemlja uživa potporu Hrvatske u procesu približavanja Europskoj uniji i NATO-u.

Legitimna zastupljenost Hrvata u BiH

Kao temeljni preduvjet vladavine prava istaknuta je važnost institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, sukladno načelu ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i legitimne zastupljenosti na svim administrativno-političkim razinama vlasti.

O Pelješkom mostu

U vezi s nedavnim početkom radova na izgradnji Pelješkog mosta, predsjednik Plenković istaknuo je prednosti koje će most donijeti povezivanju Južne Dalmacije te rasterećenju prometnih gužvi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. dr. Čović čestitao je na početku izgradnje Pelješkog mosta, kazavši da će se njegov puni značaj pokazati u budućnosti, kao projektu od nadnacionalnog značaja, koji ne povezuje samo teritorij Hrvatske, već i područje šire regije i Europske unije.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-primio-je-hrvatskog-clana-predsjednistva-bosne-i-hercegovine-dragana-covica-24224/24224