Aktualnim prijepodnevom („aktualac“) Hrvatski sabor započeo je svoju novu, desetu sjednicu - koja će trajati do ustavne stanke 15. prosinca.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s članicama i članovima Vlade, odgovarao je na pitanja saborskih zastupnica i zastupnika.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Plenkovića:

Rasulo zvano Bernardić

Poštovani zastupniče Bernardiću, svašta nabrajate u svojim tiradama. Rekli ste da sam „upleten u afere“. U „aferi SMS“ ja sam bio predmet fabriciranja lažnih SMS-ova, pa je i to jedna od zadaća policije i državnog odvjetništva - da otkrije autore.

Vaša pak teza o „kupovini mandata“ ne da nije istinita, nego je - patetična! Dio Vaših zastupnika, očito demonstrirajući duboko nezadovoljstvo Vašim radom, odlaze iz SDP-a. U koji će klub prijeći i hoće li uopće prijeći ti zastupnici sa svojim neopozivim mandatom, to je njihova stvar. Nitko od njih nije došao u HDZ. Iskreno bih Vam savjetovao da poradite malo na konsolidaciji SDP-a. Nama je u interesu da imamo snažnu opoziciju, a ne da promatramo rasulo - koje se reflektira i na rejting Vaše stranke.

Pitali ste me i „gdje je Vaš državni odvjetnik?“. Zapanjujuće je Vaše nepoznavanje temeljnih načela diobe vlasti. Šaljete jako lošu poruku javnosti, mladim ljudima, posebno onima koji nisu pravnici i nisu razabrali što je čija uloga u državi. No čemu se čudim? Možda ste se Vi navikli na takav odnos spram DORH-a jer je moj prethodnik iz Vaše vlade državnog odvjetnika percipirao kao „svog“?!

Marasove frustracije

Poštovani gospodine Maras, čini mi se da ste malo frustrirani i opterećeni. Vi sada već drugi put u dva mjeseca na krivom mjestu govorite o temi Gradske Skupštine Grada Zagreba. Pa predsjednik Skupštine g. Andrija Mikulić bio bi sretan da ste i u njoj zastupnik pa da ondje istresate sve te svoje akumulirane frustracije! Ne morate o tome govoriti meni, jer već drugi put opterećujete Hrvatski sabor s temom koja se odnosi na Grad Zagreb.

Što se tiče iste aluzije kao i predsjednika Vaše stranke, ponavljam: ljudi bježe od SDP-a. Ako odlaze od vas, onda je to do vas, a ne do nas. Vi to morate prihvatiti. Meni je to iskreno žao. Bilo bi mi drago da možemo igrati neku ozbiljnu utakmicu, neki hakl koji može biti egal, ali očito - ne može. Sad je za nas 12 razlike, a bit će uskoro i duplo. To je vaš problem, a ne naš. Drugi put recite kolegama što da pitaju gradonačelnika na sjednici Gradske skupštine.

Nepotrebno stvaranje panike

Poštovani zastupniče Mrsiću, točno je da su u zadnje vrijeme pojedinci, vidjevši ljude druge boje kože u sredstvima javnog prijevoza, generirali paniku i lažno ih prijavljivali. To nije dobro. Apeliram na političare i medije da ne šire histeriju ondje gdje je nema i ne treba biti. O tome ćemo kasnije još i  ekstenzivnije govoriti kao jednoj od krupnijih europskih tema. Broj kaznenih djela u Hrvatskoj je u padu, a u padu je i broj zahtjeva za azil.