Kako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i HDZ-a, tako smo i na sastancima parlamentarne većine i sada HDZ-ova kluba dobili jedinstvenu podršku za Globalni kompakt o zakonitim migracijama budući da taj dokument nije međunarodni ugovor, nije obvezujući i ostavlja suvereno pravo svakoj zemlji da vodi vlastitu migracijsku politiku - istaknuo je predsjednik naše stranke i Vlade Andrej Plenković sinoć nakon sjednice Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jednoglasno-prihvacena-informacija-o-globalnom-kompaktu-o-zakonitim-migracijama

Na novinarski upit ima li u Klubu protivljenja „Marakešu“, kratko i jasno je odgovorio:

- Takvih nema.

Demistificirati dokument

Ponovio je da Hrvatska jasno odjeljuje zakonite migracije od onih nezakonitih - koje striktno sprječavamo štiteći hrvatske granice:

- Važno je to demistificirati s obzirom na kampanju koja se vodi u nas, ali i u nekim drugim zemljama. Dokument je UN-ov katalog mjera koje svaka zemlja može primjenjivati prema vlastitom odabiru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predstavit-cemo-i-demistificirati-marakes-svi-mogu-biti-mirni-bez-panike-histerije

Nisam ja dobio poziv

Dodao je da će „Marakeš“, nakon što Vlada prihvati informaciju o njemu, biti poslan u Sabor - koji će pak odlučiti o tome hoće li se o dokumentu raspravljati na odborima ili na plenarnoj sjednici.

Upitan hoće li ići on osobno ići u Marakeš, rekao je da nije on taj koji je dobio poziv:

- Nismo još odlučili tko će ići, vidjet ćemo kakav će biti odaziv ostalih zemalja, što trenutačno sondira naša diplomatska mreža.

Jako dobar sastanak s Penavom

Za sastanak s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom napomenuo je da je prošao jako dobro:

- Razgovarali smo o pripremama za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sudjelovanju članova Vlade i saborskih zastupnika u Koloni sjećanja te projektima za Vukovar. Ništa se u našem odnosu nije promijenilo, naš stav je sasvim jasan: Vukovar je za ovu Vladu izuzetno važan, mi smo za 50 posto povećali sredstva za fond Grada Vukovara, podupiremo mnogobrojne projekte.

Nema potvrde o suradnji s HDZ-om

Na kraju, na novinarski upit o tzv. aferi SMS i osumnjičenom Franji Vargi kojeg tjednik Nacional povezuje sa savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, predsjednik HDZ-a i Vlade RH je odgovorio da se taj slučaj rasvjetljava:

- Važno je to da prema uvidu u našu dokumentaciju nema nikakve potvrde o bilo kakvoj formalnoj suradnji Varge s HDZ-om u periodu koji se spominje, 2014. i 2015. godine. Nemam saznanja je li postojala nekakva druga, neformalna suradnja s pojedincima.