Neće biti rekonstrukcije Vlade jer je parlamentarna većina stabilna, a Vlada radi svoj posao. O tome uopće nije bilo govora, nije bilo nikakvih ni upita ni želja. Doduše, ima stanovitih napetosti između pojedinih partnera u koaliciji, ali to će se, kao i dosad, smiriti. Sve će biti u redu - odgovorio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, gostujući u emisiji Hrvatskoga radija "S Markova trga", na pitanje o jačanju saborskog kluba Milana Bandića.

Lakše naklapati, nego imati - dokaze

Na pitanje pak kako je moguće da netko, bez izbora, postane po brojnosti četvrti zastupnički klub, izdvojio je da se radi o specifičnome saborskom sazivu jer u njemu već sada ima više od 20 neovisnih zastupnika:

- HDZ je stožerna stranka vladajuće koalicije, HDZ-ov je klub stabilan, dok bi se SDP trebao zapitati zašto im se rapidno smanjuje broj zastupnika. A ako itko ima saznanja o mogućim nečasnim ili nezakonitim radnjama pri pridobivanju novih zastupnika, onda bi to trebao prijaviti DORH-u. Ne želim sudjelovati u naklapanjima i nagađanjima.

Jalnuški diletanti zazivali stečaj

Komentirajući knjigu bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i tzv. lex Agrokor, istaknuo je da se, bez obzira na sjenu koja je pala na proces, pokazalo da je Vlada pomogla hrvatskom gospodarstvu i financijskoj stabilnosti Hrvatske te očuvala desetine tisuća radnih mjesta:

- Treba podsjetiti na te nimalo jednostavne trenutke, a nije korektno sada vaditi iz konteksta pojedine dijelove procesa i zlonamjerno ih tumačiti. One koji daju paušalne ocjene da „operacija Agrokor“ nije bila korisna, da se „nije moralo intervenirati“ i da se trebalo ostaviti Agrokor da padne u stečaj možemo s pravom nazvati diletantima, osobama koje nemaju pojma o tome što se zbilja događalo i kako je sve skupa moglo završiti. Jer, to bi dovelo do kolapsa hrvatskog gospodarstva!

Rezultati Agrokora i više nego dobri!

Prošlog je tjedna sud u Londonu odlučio da g. Todorić bude izručen, čime je dao za pravo hrvatskom pravosuđu - nastavio je glavni tajnik HDZ-a:

- A i Visoki je trgovački sud potvrdio nagodbu, što također potvrđuje da je proces bio ispravan. Na kraju, vrlo je važno i to da su rezultati Konzuma i ostalih kompanija u sustavu Agrokora vrlo dobri. Iznenađujuće dobri!

Istražno povjerenstvo - protuzakonito!

Jandroković je naglasio i da HDZ ne može poduprijeti oporbeni prijedlog da se osnuje novo saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor jer to po zakonu nije moguće budući da se o istom predmetu već vodi pravosudni postupak.

Na pitanje o tzv. aferi SMS, Jandroković je rekao da očekuje da mjerodavna tijela - policija, DORH, Uskok - provedu sve kako bi utvrdila što se točno dogodilo. I ako postoje odgovorni - neka odgovaraju!

Dogodine izmjene Zakona o referendumu

Upitan za kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koju je podnijela građanska inicijativa „Narod odlučuje“ zbog navodne krađe popisnih knjiga, poručio je da dokaze, ako ih imaju, proslijede mjerodavnim tijelima.

- U svakom slučaju, morat ćemo mijenjati Zakon o referendumu kako bi se definirali termini u kojima se skupljaju potpisi, mjesta na kojima se skupljaju, načini njihove kontrole te ustavnost predlaganih pitanja. Zakonske izmjene mogle bi se naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora iduće godine - zaključio je Gordan Jandroković.

Gostovanje predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a možete u cijelosti pogledati preko donjeg linka:

https://vijesti.hrt.hr/469581/jandrokovic-kodeksi-nece-promijeniti-ljude-koji-imaju-necasne-namjere